Vilka löparskor är bäst?

Vilka skor är bäst för löpning?

Ställ den här frågan till fem olika personer och du får 30 olika svar! Vilka skor som är bäst löparskor beror på flera saker. Om du ska springa snabbt behöver du en viss sko, om du ska springa långt en annan. Sedan har vi saker, som till exempel det underlag som du springer på, som kan påverka ditt behov av löparsko.

Några grundläggande egenskaper

Det finns förstås några grundläggande egenskaper som alla skor för löpning behöver ha. För att du ska få ett gott stöd är det viktigt att:

  • Skon sitter rätt – Det får inte glappa eller skava. Då kan du ju skada dina fötter i skorna.
  • Skon andas – Det kan bli svettigt oavsett var och hur långt du springer. Det är mycket viktigt med material och teknik som ger dina fötter luft när du tränar.
  • Skon ger stötdämpning – En riktigt bra löparskor kommer att erbjuda stötdämpning som skyddar dina fötter såväl som ben och rygg.

Rätt storlek på löparskor

Det är väldigt viktigt att din fot passar in i skon och när du väljer storlek kan du inte bara tänka på längd. Dina tår måste få gott om plats men inte för mycket plats. Om du tycker om en känsla av att foten kramas av skon är det viktigt att det blir en så precis passform som möjligt.

Det är inte ovanligt att du upptäcker att ett visst märke har perfekta löparskor för dig. Det kan vara så att de erbjuder skor som är till för lite bredare framfot eller tvärtom att de har en långsmal passform som sitter perfekt på dig.

Kom ihåg att dina fötter svullnar när du springer. De får mer blod under träningen och kommer därmed att ta upp lite mer plats i skon. Det är därmed bara att rekommendera att skon sitter lite lösare när du tar den på innan löpningen. En halv centimeter extra vid tårna kan vara en god riktlinje för att det ska kännas skönt när du är igång.

Med tanke på ditt fotvalv

En rakare sko som inte har någon midja passar bra för ett lågt fotvalv. Ett högre fotvalv kan kräva en bättre midja på skon. Här är det dock viktigt att komma ihåg att det kan vara så att du behöver en specialanpassad sula för att få korrekt stöd för fotvalvet.

Om du har en sula som är perfekt formad för dig blir det mycket lättare att köpa bästa löpskorna. Då får du en större frihet och du kan välja mellan olika märken och modeller.

Våga testa något nytt

Du kanske har sprungit i Saucony löpskor sedan förra århundradet men är öppen för något nytt. Idag finns det flera märken som är specialister på den här typen av träningssko. De har design och form som kan ge dig en helt ny upplevelse av din löpträning.

För att hitta vägen till de bästa löpskorna kan det vara klokt att ta en titt på vad folk säger i träningsforum online. Läs trådar om skor och se vad andra som tränar på liknande sätt som du och som har samma typ av krav på skor har att säga om de modeller som de har valt.