Skor för barn som börjar gå

Vilka skor passar barn som börjar gå?

De första skorna är något alldeles speciellt. Bara tanken på att köpa ett par fina första skor kan få det att kittla härligt i hjärtat. Fast viktigare än ett par söta barnskor är skor som barnet kommer att stå och gå stadigt i. De första skorna bör ha vissa egenskaper för att ge barnet bästa möjliga stöd under de första vinglande promenaderna.

Så nära barfota som möjligt

Om vi tar en titt på professionella råd för den lilla foten blir det tydligt att det faktiskt är bäst att lära sig gå utan skor. Tårna behöver få röra på sig och det finns muskler som utvecklas bättre om barnet kan träna utan det stöd som en barnsko kan ge.

Med detta sagt är det förstås så att vårt klimat inte tillåter barfota promenader året om. Då är det viktigt att välja en sko som ger de fördelar som barfota promenader innebär.

Välj en första sko som:

  • Har gott om utrymme för tårna
  • Är mjuk och rörlig i sulan
  • Inte har en för tjock sula för god kontakt med underlaget
  • Har stötdämpande sula för aktiv gång och lek på hårt underlag

Rätt storlek på skor för barn som börjar gå

Här har vi en mycket viktig punkt. Det är ganska vanligt att föräldrar köper för stora skor. Särskilt när barnet har klassiskt breda skandinaviska fötter. Istället för att välja en sko som har rätt utrymme för bredare fot är det lätt att köpa en för stor skostorlek för barnet. Det här blir inte bekvämt!

Ett tips är att ta ut sulan som finns i skon och jämföra den med barnets fot. På detta vis kommer du att se om passformen är god eller inte. Genom att välja en sko för barn som är för breda fötter är chansen större att det blir rätt.

Om du ska mäta längden ska du mäta från häl till stortå för att få rätt värden. När du har gjort detta är det faktiskt enkelt att köpa de första skorna online. Då har du tillgång till ett mycket större utbud. Du kan kombinera säkert och bekvämt med fint att se på.

Viktigt att skorna andas

Små barn svettas ganska mycket om fötterna och därför är det viktigt att välja skor som andas för barn som börjar gå. Ta en titt på vilka material som ingår. Om skon blir för svettig kan det bli obehagligt för barnet att ha den på sig.

Kan du använda samma första skor till ett syskon?

De första skorna används under en mycket kort tid. Barnets fot växer och årstider växlar. Det blir snart dags för nya skor till barnet som har blivit en hejare på att gå och springa. Du spar de första skorna som ett fint minne men så kommer ett syskon som skulle kunna använda samma par.

I och med att barnets första skor sällan slits särskilt mycket är det ingen fara att ge ett syskon samma skor. De bör inte ha något särskilt avtryck av barnets gångstil. De skor som följer de första skorna bör dock inte ärvas vidare eftersom de får en viss form i enlighet med barnets fysik och rörelsemönster.