Skavsårsplåster – Välj rätt skavsårsplåster

Vi använder oss av reklam och sponsrade länkar. Läs mer om det

skavsårsplåster

Inledning

Skavsår är vanligt att få bland annat vid användning av skor. Skavsår kan du förebygga själv och även behandla med hjälp av skavsårsplåster själv. Vi har samlat all information du behöver för att välja rätt skavsårsplåster och behandla ditt skavsår på bästa sätt.

Vad är skavsår

Skavsår är en vätskefylld blåsa som liknar blåsor man får vid lättare brännskador. Om blåsan spricker finns en ökad risk för att skavsåret blir infekterat, vilket gör mer ont och ökar läkningstiden. Skavsår kan uppkomma av flera anledningar, det vanligaste är en ovanlig skavning mot foten. Bland annat på grund av:

  • Användning av nya skor
  • Användning av för trånga eller stora skor
  • Fuktiga eller blöta strumpor

Skavsår kan behandlas själv, men om du har diabetes och problem med skavsår då rekommenderas att söka vård.

Innan behandling

Vid behandling av skavsår är det viktigt att rengöra skavsåret och området runtomkring för att minska risken för att infektion och för att skavsårsplåstret ska fästa bättre.

Behandling – Skavsårsplåster

Den vanligaste behandlingen av skavsår är att använda skavsårsplåster. De bildar ett extra lager mellan foten och material som kan skava mot skavsåret och därmed minskar smärta. Utöver det minskar skavsårsplåster risken för att skavsåret blir infekterat genom att skydda blåsan eller det öppna skavsåret.

Skavsårsplåster används ibland som ett samlingsnamn för olika typer av plåster som kan användas vid skavsår. Men det finns plåster som är bättre lämpade än andra och ger bättre stöd. Att använda vanligt plåster är endast att rekommenderas när inget bättre alternativ finns tillgängligt. De bättre alternativen är bra på att ge stöd vid skavsåret vilket gör att skavsåret gör mindre ont eller inte känns, men vanligt plåster ger obefintligt stöd och därmed kommer det göra lika ont tills skavsåret har läkt.

Nedanför listar vi de tre plåster och behandlingar som finns mot skavsår och ger de olika alternativen betyg.

Vanligt plåster

Vanliga plåster går att använda vid behandling av skavsår, men är verkligen inte optimala. De faller lätt av foten, de ger inte lika bra skydd mot infektion och minskar inte smärtan lika bra som de bättre alternativen.

Betyg

Tejp

Tejp är vanligt att använda mot skavsår och till skillnad mot vanligt plåster ger det ett bättre stöd vilket gör att skavsåret gör mindre ont. Utöver det förbättrar tejp även läkningprocessen i jämförelse med plåster.

Betyg

Skavsårsplåster

Skavsårsplåster skapar en skyddande hinna över skavsåret som skyddar mot infektion och ger bra stöd för att minimerar smärta från skavsåret. Detta plåster sitter fast betydligt bättre jämfört med alternativen.

Betyg

Förebyggande åtgärder mot skavsår

Det finns många sätt för att minska risken för skavsår. Att alltid köpa skor i rätt storlek är en av de viktigaste aspekterna, men även om man köper skor i rätt storlek är det vanligt att få skavsår av nya skor. Då kan man använda skavsårsplåster eller tejp i förebyggande syfte och då kan du nästan garanterat njuta av dina nya skor ändå.

Det finns även speciella inlägg som man kan sätta i skon för att minska risken för skavsår.

Inlägg mot skavsår

Hälskydd skoskav