Det är lätt hänt att få skavsår av skor, speciellt nya skor eller för trånga eller för stora skor. Skavsår kan du som tur är förebygga själv, och även behandla med hjälp av skavsårsplåster. I denna artikel har vi samlat lite råd och dåd för att välja rätt skavsårsplåster och behandla ditt skavsår på bästa sätt.
Artikeln innehåller reklamlänkar
Vad är skavsår?
Skavsår är en vätskefylld blåsa som liknar de blåsor man får vid lättare brännskador. Om blåsan spricker finns en ökad risk för att skavsåret blir infekterat, vilket gör mer ont och ökar läkningstiden. Skavsår kan uppkomma av flera anledningar, det vanligaste är en ovan skavning mot foten. Bland annat på grund av:
- Användning av nya skor
- Användning av för trånga eller för stora skor
- Fuktiga eller blöta strumpor
Skavsår kan behandlas själv, men om du har diabetes och problem med skavsår så rekommenderas att söka vård.
Förebyggande åtgärder mot skavsår
Det finns många sätt för att minska risken för skavsår. Att alltid köpa skor i rätt storlek är en av de viktigaste aspekterna, men även om man köper skor i rätt storlek är det vanligt att få skavsår av nya skor. Då kan man använda skavsårsplåster eller tejp i förebyggande syfte och då kan du nästan garanterat njuta av dina nya skor ändå.
Det finns även speciella inlägg som man kan sätta i skon för att minska risken för skavsår. Det är samma sorts hälfoder som du använder om skorna är något för stora, se nedan ett förslag.
Om du vet av dig att du är känslig för att få skavsår så kan du använda speciell skoskavstejp för att tejpa upp de vanligaste områdena när du har köpt nya skor. Ett annat sätt att slippa skavsår är faktiskt att köpa vintage skor på second hand-affärer! Då är skorna redan ingångna och därmed brukar man inte få skavsår så lätt!
Behandling – Skavsårsplåster
Den vanligaste behandlingen av skavsår är att använda skavsårsplåster. De bildar ett extra lager mellan foten och material som kan skava mot skavsåret och därmed minskar smärta. Utöver det minskar skavsårsplåster risken för att skavsåret blir infekterat genom att skydda blåsan eller det öppna skavsåret.
Skavsårsplåster
Skavsårsplåster finns i många olika varianter beroende på var du har fått ditt skavsår
- Säljs på apotek
- En ”andra hud”
- Skyddar och tryckavlastar
- Lindrar smärtan omedelbart
Skavsårsplåster är effektiva plåster som hjälper mot smärtan, avlastar tryck, och påskyndar läkningsprocessen.
Förebyggande inlägg
Fyra skavsårsinlägg i mjukt silicon gör de allra mest obekväma skorna behagliga att bära.
- Förebygger skoskav
- Självhäftande
- Mjuk och behaglig yta
- Mjukt silicon
Genom att klistra fast dessa mjuka skavsårsplåster på skornas insida minskar du risken för att drabbas av skoskav.
Skavsårsplåster används ibland som ett samlingsnamn för olika typer av plåster som kan användas vid skavsår. Men det finns plåster som är bättre lämpade än andra och ger bättre stöd. Att använda vanligt plåster är endast att rekommenderas när inget bättre alternativ finns tillgängligt.
De bättre plåsteralternativen är bra på att ge stöd vid skavsåret vilket gör att skavsåret gör mindre ont eller inte känns, men vanligt plåster ger obefintligt stöd och därmed kommer det göra lika ont tills skavsåret har läkt.
Vid behandling av skavsår är det viktigt att rengöra skavsåret och området runtomkring för att minska risken för att infektion, och för att skavsårsplåstret ska fästa bättre.
Du ska inte använda ”vanliga plåster” vid behandling av skavsår – de är verkligen inte optimala: De faller lätt av foten, de ger inte lika bra skydd mot infektion och minskar inte smärtan lika bra som de bättre alternativen.
Skoskavstejp är vanligt att använda mot skavsår och till skillnad mot vanligt plåster ger det ett bättre stöd vilket gör att skavsåret gör mindre ont. Utöver det förbättrar tejp även läkningprocessen i jämförelse med plåster. Att tejpade upp ofta drabbade områden kan också, som tidigare sagts, vara en effektiv förebyggande åtgärd.