Knäortos mot knäsmärta | Hitta den bästa ortosen för dig

[reviewDisclaimer]

Knäortros

Inledning

Knäortos är en form av ortopediskt hjälpmedel som är specifikt utformade för att stödja och skydda knäna. De kan vara användbara för att lindra smärta och förebygga skador. Det finns olika typer av knäortoser, inklusive semi-rigida ortoser och neoprenortoser, som kan anpassas för att passa individuella behov. De kan användas för att behandla skador som artros, ligamentskador och meniskproblem.

Fortsätt vara aktiv igenom att minska smärtan och ge stöd

Om du är som mig och älskar att vara aktiv och göra grejer som att vara ute i naturen och röra på dig så kan knäont var riktigt frustrerande och rent ut sagt förpesta tillvaron.

Lyckligtvis så finns det hjälpmedel idag som kan se till att du kan göra alla dom aktiviteter du normalt vill göra, så som träning, promenader eller klara av en hel arbetsdag utan att bli soffliggande på grund av smärtor.

Lösningen heter knäortos. Ortos är ett ortopediskt hjälpmedel som betyder att räta ut på Grekiska.

Det finns väldigt många olika modeller och olika typer av knäortoser på marknaden idag så det jag vill hjälpa dig med är helt enkelt att leta ut dom bästa hjälpmedlen och förhoppningsvis ett som passar dig och ger dig mest nytta för pengarna.

Tänk på att alltid rådgöra med din läkare eller sjukgymnast om olika hjälpmedel.

Har du ett arbete där du ofta är på språng eller om du kommer att använda din ortos dagligen och ibland under långa stunder vill du ha ett material som andas och att ortosen sitter bekvämt på knät.
Det kan du säkert hålla med om att hjälpmedel som är krångliga, jobbig eller obekväma har en tendens att inte bli använda.

Knäortos vid artros

Om du lider av artros är det många som tror att dom måste sluta röra på sig så mycket som möjligt och det kan ibland kännas som att ditt knä tar skada av att du är aktiv men såhär skriver 1177 på sin sida:

När leden belastas trycks ledvätska ut ur brosket och när den avlastas sugs vätskan in i igen. Brosket har inte någon blodförsörjning, istället är det ledvätskan som står för näringstillförseln. Det är alltså viktigt att röra på sig.

Carina på 1177

Här kan en avlastande ortos vara ett viktigt verktyg som tillåter dig att fortsätta vara aktiv och minska smärtorna när du tar dina viktiga promenader. Det är just avlastande ortoser som har dokumenterad effekten mot artros. Källa (PDF)

Mildare ortos

Har du nyligen upptäckt att du har fått artros eller om du har artros av en mildare grad och vill förebygga vidare försämring av ditt knäs belastningsförmåga kan det för vissa vara tillräckligt med lättare hjälpmedel som avlastar den ledkammaren på just det benet som är drabbat.

Produkter vi rekommenderar

eLux Patella Mini – Knäskålsstabiliserare

Denna knäskålsstabiliserare ger stöd direkt till det område där patella (knäskålen) är belägen för att hjälpa till att stabilisera knäet. Ortosen har också en så kallad omlottdesign som gör att den kan användas både för höger och vänster knä eftersom den är vändbar.

Betyg

eWrap Soft – Knäskålsstabiliserare

eWrap Soft är en knäortos som är utformad för att ge lätt stöd och kompression till knät. Ortosen har en omlott design som gör det möjligt att enkelt justera omfånget på lår och vad för en perfekt passform.

Betyg

Lätt till medelsvår artros

Är det så att du har en svårare artros och du har så pass stora besvär att din vardagen blir lidande eller att du har svårt att klara av en arbetsdag kan det vara värt att kolla på en ortos som både avlastar men även korrigerar knäledens rörelse för en jämnare belastning på ditt knät.

Dom här lite mer avancerade hjälpmedel tenderar att ha ett högre pris, men är det någonting du kommer att använda dig av varje dag och ibland under längre stunder så kan priset vara värt det med tanke på den livskvaliteten du får ut av det.

Produkter vi rekommenderar

ECO Hinged Knee – Knäskydd

ECO Hinged Knee erbjuder lite mer stabilitet och stöd och passar därmed om du har lite svårare artros. Den används för stabilisering av knät främst efter ligament- eller meniskskada.

Betyg

ShortRunner OB/WA – Knäskydd

Denna ortosen är kort och smidig och används för lättare ligemantskador i knäleden eller vid artros. Modellen är mycket stabil och de bilaterala skenorna kan anpassas för bättre passform och komfort och leden.

Betyg