Knäortos mot knäsmärta | Bli kvitt smärtan [Stor guide]

Vi använder oss av reklam och sponsrade länkar. Läs mer om det

Fortsätt vara aktiv igenom att minska smärtan

Om du är som mig och älskar att vara aktiv och göra saker som att vara ute i naturen och röra på dig så kan knäont var riktigt frustrerande och rent ut sagt förpesta tillvaron.

Lyckligtvis så finns det hjälpmedel idag som kan hjälpa dig göra dom aktiviteter du normalt vill göra, så som träning, promenader eller det kan vara en sådan sak som att klara av en hel arbetsdag utan att bli begränsad resten av dagen på grund av smärtor.

Lösningen heter knäortos och är ett ortopediskt hjälpmedel. Order ortos betyder “att räta ut” på Grekiska och det är den enkla beskrivningen av ortoser, men med teknik framsteg gör dessa hjälpmedel mer än bara “räta ut”.
Knäortoser kan hjälpa till att lindra smärta, motverka felställningar i leder och avlasta leder.

Men mer om fördelarna med knäortoser lite längre ner.
Eftersom det finns väldigt många olika modeller och olika typer av knäortoser på marknaden idag så är det jag vill hjälpa dig med med denna artikel helt enkelt att leta ut dom bästa hjälpmedlen för olika problem och förhoppningsvis hitta ett hjälpmedel som passar dig och ger dig mest nytta för pengarna.

Kortvarligt eller långvarigt användande

Kommer du att använda din ortos dagligen och under långa stunder eller är det mer en tillfälligt hjälpmedel som ska hjälpa dig när det behövs, kanske väntar på att fått ett mer avancerade hjälpmedel eller en knäoperation?
Jag kommer gå igenom dom bästa knäortosen för olika användningsområden och olika prisklasser.

Är det ett kortsiktigt användande du är ute efter behöver du kanske inte lägga ut jättemycket pengar på en ortos med ett material som andas utan klara dig med en mer prisvärd modell.

Men är det ett långvarigt bruk du tror dig behöva kan det vara värt det att åtminstone utvärdera hjälpmedlen som kostar lite mer. Dels då dessa modeller oftast är mer ergonomisk men även då dom håller bättre för ett dagligt användande.
Du kan säkert hålla med om att hjälpmedel som är krångliga, jobbig eller obekväma har en tendens att inte bli använda.

Knäortos vid artros

Många som lider av artros tror att dom måste sluta röra på sig så mycket som möjligt och det kan ibland kännas som att ditt knä tar skada av att du är aktiv men så här skriver 1177 på sin sida:

När leden belastas trycks ledvätska ut ur brosket och när den avlastas sugs vätskan in i igen. Brosket har inte någon blodförsörjning, istället är det ledvätskan som står för näringstillförseln. Det är alltså viktigt att röra på sig.

Carina på 1177

Här kan en avlastande ortos vara ett viktigt verktyg som tillåter dig att fortsätta vara aktiv och minska smärtorna när du tar dina viktiga promenader. Det är just avlastande ortoser som har dokumenterad effekten mot artros. Källa (PDF)

Mildare artros

Har du nyligen upptäckt att du har fått artros eller om du har artros av en mildare grad och vill förebygga vidare försämring av ditt knäs belastningsförmåga kan det för vissa vara tillräckligt med lättare hjälpmedel som avlastar den ledkammaren på just det benet som är drabbat.

Genumedi
Prisnivå: $ (Se aktuellt pris)

Elastiskt knäskydd - Genumedi
 • Silikonpelott
 • Fuktavledande egenskaper

Läs mer

Genu-Hit RS
Prisnivå: $ (Se aktuellt pris)

Knäbandage - Genu-Hit RS
 • Silikonband motverkar att den glider ner
 • Latexfri

Läs mer

Buttress Support
Prisnivå: $$ (Se aktuellt pris)

 • Värme och kompression
 • Öppen patella (knäskål)

Läs mer

Svårare artros

Är det så att du har en svårare artros och du har så pass stora besvär att din vardagen blir lidande eller att du har svårt att klara av en arbetsdag kan det vara värt att kolla på en ortos som både avlastar men även korrigerar knäledens rörelse för en jämnare belastning på ditt knät.

Dom här lite mer avancerade hjälpmedel tenderar att ha ett högre pris, men är det någonting du kommer att använda dig av varje dag och ibland under längre stunder så kan priset vara värt det med tanke på den livskvaliteten du kan få ut av det.

Buttress Support

 • Värme och kompression
 • Öppen patella (knäskål)

Läs mer

Stabimed

Knäskydd - Stabimed
 • Luftigt och bekvämt material
 • Ställbar i extension och flexion

Läs mer

Collamed

Knäskydd - Collamed
 • Luftigt och bekvämt material
 • Silikonband på insidan
 • Extra stabila polycentriska leder

Läs mer

Se fler bra ortoser för artros

Knäortos med fjäder

En knäortos med fjäder ger dig lite extra skjut i knäna och passar bra vid promenader, sport, träning eller om du behöver extra stöd i knälederna när du t.ex. reser dig upp från stolen eller soffan.
Kan användas under dina kläder eller ovanpå åtsittande plagg som tights och träningsbyxor.

Varje ortos minskar belastningen med upp till 20 kilo per knä. Alltså totalt 40 kilo vikt som inte längre läggs på knäna, det kan göra underverk för smärtande knän.

Knäortos med fjäder (2st)

 • Säljs som ett par (2st ortoser)
 • Kommer med reservfjädrar
 • Gjord på material som andas
 • Ändra passform enkelt med kardborreband

Prisnivå: * (Se aktuellt pris)