Klätterskor för nybörjare – Hur man väljer rätt

Nybörjare lär sig fort att våra fötter spelar en viktigare roll i klättringen än våra händer. Det är fötterna som ger oss grepp och gör att vi kan hålla oss uppe på hyllväggen.

Det är mycket nyttigare att förlita sig på benmusklerna än styrkan i händerna och armarna!

När du köper klätterskor finns det tre saker du måste tänka på:

  1. Vilken typ av klättring du kommer göra – inne eller ute, brant eller platt
  2. Hur bra skon sitter – tillräckligt tight så att den inte glider av men inte för snäv så att du inte skadar foten
  3. Hur snabbt vill/behöver du ta på och av dig skorna (kardborreband kan fästas på några sekunder).

Det är helt okej om du som nybörjare inte kan alla svar på dessa frågor. Med lite erfarenhet och några tips kommer ditt första par klätterskor att kännas rätt!

Vad är bra för nybörjare?

Jag rekommenderar att du väljer en allroundsko med neutralt utformad sula som är både bekväm och lämplig för längre användning när du letar efter ditt första par klätterskor.

Detta kommer att bidra till att minska fottröttheten under dagen, vilket är viktigt när du klättrar!

3 bra klätterskor för nybörjare

Ska klätterskor sitta åt hårt?

När du tar på dig en klättersko för första gången ska den sitta ordentligt.
Det kan vara svårt att vänja sig vid att bära klätterskor för första gången.

Skorna kan vara lite obekväma, och lite obekväm behöver dom vara eftersom sättet klätterskor är utformade på. Dom kröker tårna något vilket begränsar fotens rörlighet.
Men dom får inte vara så obekväma att de förändrar ditt fotarbete eller hindrar dig från att njuta av klättringen.

krökta klätterskor
Krökta klätterskor

Beroende på material så sträcker sig klätterskor med tiden. Särskilt läder sträcker sig mycket, så välj ett par klätterskor som passar ungefär en halv till en hel storlek mindre än vad som är bekvämt. Alla material sträcker sig, men läder sträcker sig mest.

Syntetiska klätterskor sträcker sig något mindre med tiden och håller formen bättre än läderskor. Därför är det viktigt att skorna sitter ordentligt direkt efter att de har tagits på och att dom inte är direkt obekväma.

Undviker skor med mycket dödutrymme mellan tårna annars kommer de inte att vara stadigt när du placerar dem på ett fotfäste.

Olika typer av sulor

Neutrala klätterskor

Nybörjare bör ha neutrala klätterskor. Det är dem mest bekväma typen av klätterskor eftersom tårna ligger mer platt med sulan. Neutrala skor används också av erfarna klättrare eftersom de är idealiska för långdistansklättring eller sprickklättring.

Mellanaggresiva klätterskor

Tårna är mer inböjd i mellanaggresiva skor och sulorna lite tunnare, det gör dom lite obekvämare att ha på sig långa stunder men gör att du får mer kraft och klättrar lättare på små hyllor eller där du har sämre fäste.

Dom fungerar bra för all sorts klättring.

Aggressiva klätterskor

Aggressiva klätterskor har sulor som är dom mest obekväma av alla tre olika typer. Sulorna är tunna och kraftigt inåtböjda. De är dock idealiska för att klättra överhäng eller på väggar som är tekniskt utmanande.

När du vilar kan du räkna med att du vill ta av dig skorna. Den här typen av skor är inte lämpad för sprickklättring.

Passform

För att få en bekväm passform bör du välja en storlek så att dina stortå precis rör vid skons ände. På så sätt får du en bra känsla för väggen när du klättrar och slipper kolla ner lika mycket.

När du börjar förstå hur din fot och stenen fungerar tillsammans, håller en aggressivt utformad sko tårna i ett mer aktivt läge. Detta ger dig en ännu bättre intuitiv känsla av väggen.

När du köper klätterskor online

Vissa tycker att det kännas svårt att hitta rätt klätterskor när dom ska köpa klätterskor online, vilket kan göra att man tvekar lite och det kan kännas svårt att vara säker på passformen.

När du köper klätterskor online rekommenderar jag att du letar efter butiker som erbjuder öppet köp. På så sätt kan du prova skorna innan du bestämmer dig och se till att de sitter bra och har rätt storlek.