Hur man väljer rätt klätterskor

Nybörjare lär sig fort att våra fötter (klätterskor) spelar en viktigare roll i klättringen än våra händer. Det är fötterna som ger oss grepp och gör att vi kan hålla oss uppe på hyllväggen.

Det är mycket nyttigare att förlita sig på benmusklerna än styrkan i händerna och armarna!

När du köper dina första klätterskor finns det tre saker du måste tänka på:

1) Vilken typ av klättring du kommer göra – inne eller ute, brant eller platt

2) Hur bra skon sitter – tillräckligt tight så att den inte glider av men inte för snäv så att du inte skadar foten

3) Hur snabbt vill/behöver du ta på och av dig skorna (kardborreband kan fästas på några sekunder).

Det är helt okej om du som nybörjare inte kan alla svar på dessa frågor. För med lite erfarenhet och några tips kommer ditt första par klätterskor att vara på väg snart nog!

Vad är bra för nybörjare?

Jag rekommenderar att du väljer en allroundsko med neutralt utformad sula som är både bekväm och lämplig för längre användning när du letar efter ditt första par klätterskor.

Detta kommer att bidra till att minska fottröttheten under dagen, vilket är viktigt när du klättrar!

Olika typer av sulor

Neutrala klätterskor

Nybörjare bör ha neutrala klätterskor. Det är dem mest bekväma typen av klätterskor eftersom tårna ligger mer platt med sulan. Neutrala skor används också av erfarna klättrare eftersom de är idealiska för långdistansklättring eller sprickklättring.

Mellanaggresiva klätterskor

Tårna är mer inböjd i mellanaggresiva skor och sulorna lite tunnare, det gör dom lite obekvämare att ha på sig långa stunder men gör att du får mer kraft och klättrar lättare på små hyllor eller där du har sämre fäste.

Dom fungerar bra för all sorts klättring.

Aggressiva klätterskor

Aggressiva klätterskor har sulor som är dom mest obekväma av alla tre olika typer. Sulorna är tunna och kraftigt inåtböjda. De är dock idealiska för att klättra överhäng eller på väggar som är tekniskt utmanande.

När du vilar kan du räkna med att du vill ta av dig skorna. Den här typen av skor är inte lämpad för sprickklättring.

Passform

För att få en bekväm passform bör du välja en storlek så att dina stortå precis rör vid skons ände. På så sätt får du en bra känsla för väggen när du klättrar och slipper kolla ner lika mycket.

När du börjar förstå hur din fot och stenen fungerar tillsammans, håller en aggressivt utformad sko tårna i ett mer aktivt läge. Detta ger dig en ännu bättre intuitiv känsla av väggen.

När du köper klätterskor online

Det kan kännas svårt att hittar en bra passform när du köper online. Därför tycker jag att du ska välja en butik som har öppet köp