Skoinlägg – Hur du väljer skoinlägg

Vi använder oss av reklam och sponsrade länkar. Läs mer om det

Sulor SkoTeam

Inledning

Sulor finns i alla skor och är utformade på olika sätt beroende på vilken typ av sko du har. Ett exempel på det kan vara tennisskor. De är utformade för att bättre stabilisera din fot så att du kan göra rörelserna som krävs. Sulorna i vanliga sneakers är utformade att vara bekväma men många kan fortfarande tycka att de blir för platta. Därför måste man ibland köpa skoinlägg som passar dig. Det finns alla typer av olika skoinlägg!

Några exempel på varför man behöver skoinlägg är:

  • Skorna är för stora
  • Inlägg för sportaktiviteter som löpning, tennis eller basket
  • Slitna innersulor

Eftersom det finns så många olika produkter tillgängliga och så många anledningar att köpa skoinlägg så vill vi ge dig tips på vad du ska tänka på när du ska köpa skoinlägg.

Två bra butiker som säljer skoinlägg

Skillnad på skoinlägg och sulor

Ibland står det skoinlägg och ibland står det skosulor eller endast sulor. Faktum är att det är ungefär samma sak. När man pratar om skoinlägg pratar man ofta om inlägg som man köper separat. Skoinlägg är också ofta mer specialanpassade utifrån hur din fot ser ut. Skosulor eller sulor är samma sak men är ofta enklare sulor som man till exempel köper om skon är för stor. I grund och botten är det skoinlägg och skosulor samma sak.

Vad ska man tänka på när man köper skoinlägg?

Som mycket annat kan det vara svårt att veta vad man ska köpa när man inte är van vid det. Du kanske inte ens vet vad du behöver eller var du ska börja. Därför tänker vi ta upp några bra punkter du kan tänka på innan du ska köpa dina skoinlägg.

Vad ska du använda skoinläggen till?

Vad ska du använda skoinläggen till? Är det för att skon är för stor eller att den sitter obekvämt? Det kan även vara så att du får ont på andra ställen som i knäna, höften eller ryggen. Det är faktiskt så att skor med dåliga skoinlägg eller sulor kan påverka resten av kroppen och leda till värk. Det vanligaste är att det påverkar knäna, höfterna eller ryggen. En annan anledning till att använda skoinlägg kan vara att du vill få mer stabilitet.

Det bästa du kan göra är att ta reda på vad ditt problem är. På det sättet kan du sedan välja ett skoinlägg som passar dig bättre.

Idrottssulor

Idrottssulor är som det låter, sulor som är anpassade för olika typer av sporter. Oftast är de till för sporter som tennis, innebandy, squash eller basket. Just med tanke på att det är sporter där du hoppar, gör snabba vändningar och stannar tvärt. Då kan det vara extra viktigt med mer stabilitet i skon. Här är några exempel på bra idrottssulor:

Idrottssula blå

Idrottssula blå SkoTeam

Idrottssula blå är ett skoinlägg som är stabilt och som passar bra för bollsporter, racketsporter eller idrotter med många snabba vändningar. Skoinlägget avlastar foten och fotleden vid snabba stopp- och vridrörelser och har en stödjande kärna som avlastar fotvalvet och befrämjar fotens naturliga rörelse.

ErgoPad Run and Walk

SkoTeam

ErgoPad run & walk är ett skoinlägg som är utvecklad för att motverka och dämpa de stötar som uppstår vid den här formen av träning. Detta skoinlägg ger ett effektivt stöd och avlastning och bevarar samtidigt fotens naturliga flexibilitet. Den är speciellt gjord för löpning och vandring. Funkar även till flera andra sporter.

Skoinlägg sport

Sportiga skoinlägg SkoTeam

Skoinlägg sport är stötdämpande och ergonomiska skoinlägg. Skoinläggen idealiska för dig som tycker om bollsporter så som fotboll, innebandy, padel eller tennis. Inläggen är specialanpassade med fokus på stötupptagning i framförallt häl och framfot. De är formade för att ge en slät och stabil yta för foten.

ErgoPad Ski and Skate

ErgoPad Ski and Skate

ErgoPad ski and skate är gjorda för sporter som utförsåkning, snowboard, ishockey och andra skid- och skridskosporter då man fixerar fötterna i en statisk position. Det är också vanligt med tippande rörelser i sidled och växelvis tryck på fötter och leder. De motverkar belastningarna och ger ett effektivt stöd för dina fötterna.

Skoinlägg för vardagen

Skoinlägg för vardagen är gjorda för att göra vardagen mer bekvämare. Oftast har de mer dämpning, vilket gör att du kan gå hela dagen utan att få ont. De är också gjorda för förebyggande syfte så du inte får skador senare i livet.

Arbetsskor

Skoinlägg arbetsskor

Hålfotsstöd

Skoinlägg hålfotsstöd

Stötdempande gel

Skoinlägg mjuk gel

Halvsulor

Halvsulor är till för extra stötdämpning och stabilisering av fötterna. De hjälper även om du har drabbats av hälsporre. Utöver det blir du även ca 2-4 cm längre av halvsulor.

Skosula för längd

Skosula för längd

Hälinlägg gel

Hälinlägg gel

Hälsporreinlägg

Hälsporreinlägg

Hälkudde

Hällkopp

Formgjutna skoinlägg

Formgjutna skoinlägg kan man göra om vanliga skoinlägg inte löser problemet eller om du har fått ordination av läkare att testa det. Att formgjuta skoinlägg innebär att du får skoinlägg som är helt gjorda efter din fot. Ett exempel på ett problem med vanliga sulor är att det är vanligt att fötterna inte ser exakt lika dana ut. Kom ihåg bara att formgjutna sulor är dyrare än vanliga sulor.

Bästa ställena att köpa skoinlägg

Klicka på bilderna för att gå till butikerna!

Fotbutiken SkoTeam
Sportsrehab SkoTeam
Rehabgrossisten SkoTeam
Minfot SkoTeam

Vill du fortsätta få lika bra info kring skor?

Gå med i vårt nyhetsbrev!