Köpa tennisskor – Hur du väljer rätt tennisskor?

Vi använder oss av reklam och sponsrade länkar. Läs mer om det

Inledning

Tennis är en sport där du är rör på dig hela tiden. På bannan så hoppar man, rör sig i sidled och stannar tvärt. Oavsett om du är ett proffs eller om du kliver in på banan för första gången så är det viktigt att välja en tennissko som passar dig. Liksom vanliga skor så är utbudet enormt och det kan vara svårt att veta vilka tennisskor som kan passa dig. I och med det stora utbudet av skor finns det garanterat ett par som passar just dig.

När du ska välja tennisskor ska du tänka på vilken yta du ska spela på. Är det grus, gräs eller cement/asfalt? När man vet det så kan du välja bort många skor och det viktiga är då hur du vill att skon ska kännas. Vill du ha en mjukare sko eller vill du ha en hård och styv? Tunga eller lätta skor? Oftast är tyngre skor mer stabila och har bättre hållbarhet medans lättare skor är snabbare, men har oftast lite sämre hållbarhet.

Du bör även tänka på hur mycket pengar du vill lägga ner på skorna. Ska du spela någon gång i månaden eller ska du spela flera gånger i veckan.

Två bra butiker som säljer tennisskor

Kan man använda vanliga gympaskor till tennis?

Ja det går om du spelar sällan. Grejen med tennisskor är just att de är anpassade för just tennis och den yta du spelar på. Därför passar de bättre och slits heller inte lika mycket som vanliga gympaskor. Vi rekommenderar därför inte att du spelar med vanliga gympaskor om du ska spela flera gånger i månaden.

Tips på vad du ska tänka på innan du köper tennisskor

Ibland händer det att du köper ett par tennisskor endast för att du tycker de är snygga. Det är lätt hänt att dras till de som står ut i butiken, men när du sedan testar de på banan är de inte alls bra och de slits snabbt. Det kan också leda till att du får ont i fötter samt ben och i värsta fall skadar dig. Med rätt skor minskar risken för skador dramatiskt.

Det är svårt att välja skor och troligtvis kommer du behöva att kompromissa olika fördelar mot varandra. Vi ska försöka underlätta så mycket som möjligt så att du kan välja de skor som passar dig.

Bekvämlighet

Av naturen tenderar tennisskor att vara styvare än många andra typer av skor eftersom de behöver stödja flera olika rörelser, inklusive sidorörelser som är nödvändiga när man spelar tennis. Som sagt, vissa tennisskor lägger större vikt vid komfort än andra. Vanligtvis vill du leta efter skor som erbjuder en generös mellansula. Innersulan kan också ge extra stöd.

Stabilitet

När man spelar tennis är aggresiva och snabba stopp och starter vanliga. Oavsett om du rör dig sida till sida och slår markslag, kommer framåt och närmar dig nätet för att volley, eller rör dig tillbaka för att spåra en lobb, måste dina skor ge tillräcklig stabilitet. Stabiliteten hos en sko kan komma från några olika ställen. Vid sulan på en tennissko kan bredden på skon framtill hjälpa till att ge en plattform för balans, vilket hjälper skon att kännas stabilare. Dessutom måste sulan på en sko ha tillräckligt styvhet för att klara de snabba start- och stopprörelserna. Många skor använder en plastinsats som kallas skaft mot mitten av en skos sula för att öka stabiliteten och förhindra att skon vrids. Sist men inte minst är en skons ovandel ofta förknippad med stabilitet, särskilt vid ankeln. Helst vill du att din fot ska kännas låst på plats så att den inte glider framåt när du springer och stannar på banan.

Hållbarhet

De allra flesta tennisspelare spelar på hårda banor (asfalt/cement), och då måste skorna vara tillräckligt hållbara. En av de mest kritiska komponenterna för en skos hållbarhet kommer från yttersulan, underst på skon, som är i konstant kontakt med banan. Det är dock inte den enda delen av skon som måste vara hållbar. Tån på en tennissko kommer också ofta i kontakt med banan, och den främre övre delen av skon skrapar banan ofta. Olika spelstilar kan leda till slitage i unika delar av skon. Till exempel tenderar vissa spelare att dra med foten när de serverar och kan därför behöva en mer hållbar tåhätta för att deras skor ska hålla.

Vikt

Vikten på en tennissko är en funktion som många spelare förknippar med snabbhet. En lätt sko känns snabb, medan en tyngre sko kan tendera att kännas något trög. Skotillverkare gör ofta en avvägning mellan vikt, stabilitet och hållbarhet för att hitta en tilltalande balans. Om du tar bort material från en sko blir det lättare, men det görs oftast en uppoffring av skons stabilitet eller hållbarhet.

Den här tabellen kan hjälpa dig att få en förståelse över hur vikten på skorna påverkar snabbheten till exempel.

Var köper jag tennisskor

TennisXpert

Fri frakt över 4295 kr. Öppet köp 60 dagar.

De har 89st par skor som är gjorda för tennis

Tennisshopen

Störst utbud. Fri frakt över 500 kr. Öppet köp 30 dagar.

De har över 120st par skor gjorda för tennis

FAQ: