Förstora skor och vad du kan göra åt det

Vi använder oss av reklam och sponsrade länkar. Läs mer om det

Hur vet jag om skorna är för stora?

Om du köper skor online är det svårt att veta om skorna kommer vara för stor innan du fått hem dom.
Fast det är också ganska vanligt att om du köper skor i fysisk butik inte märker att skon är för stort innan dom faktiskt börjat använda dom på riktigt.
Förutom att byta skorna mot en mindre storlek (vilket ofta är det bästa valet) har vi samlat några fler tips mot förstora skor.

Skicka tillbaka skorna

Nästan alla online skobutiker har smidiga villkor för returer. Dom är beredd på att kunderna ibland upptäcker att storlek inte passar och vill byta.
Därför ska du kontakta butiken du köpt skorna i så fort du känner att det inte vart rätt!

Skor köpta online

Det blir allt vanligare att köpa skor online och en vanlig rädsla är att det kommer att bli för stort. Du vet vilken skostorlek du har men kanske ändå väljer att köpa lite större då en sko beskrivs som liten i sin storlek eller som snäv i formen.

Låt oss ta en titt på vad som händer när en sko är för stor och sedan på smarta lösningar för att få rätt storlek utan att behöva byta.

Få för stora skor att passa

Det går att få för stora skor att passa bra. Särskilt om det bara rör sig om en halv, eller en, storleks skillnad.

  1. Lägga i en sula – Det här är verkligen smart. Du kan komma upp i en fjärdedels storlek på detta vis. Dessutom kan du passa på att få en skräddarsydd sula som ger dig ett bättre stöd. Den som har problem med ryggont och ont i knän bör verkligen se på denna möjlighet.
    Rekommenderade sulor
  2. Lägga till plöskudde – Du kan också köpa en plöskudde som du fäster på skons plös. Det här ger en mjuk och fin känsla och får skon att sitta bättre.
  3. Lägga till foder i hälen – Det går också att beställa hälfoder som du sätter in i skons hälparti. Ett hälfoder tar hand om problem med glappande skor. Det här är också en åtgärd som kan öka komforten i skon.
Skoinlägg hålfot

Bättre att köpa lite för stort

Ett vanligt råd är att köpa lite större och sedan lägga till ovan nämnda inlägg för att få en god passform. Det är mycket lättare att få ordning på saker och ting om skorna är för stora än tvärtom. Om det inte är klätterskor du köper, för då ska dom sitta tajt.

Tecken på att skorna är för stor

Skor kan vara stora på olika sätt. Fötter som har samma längd har inte samma bredd. Vi är unika i vår form och så även i vår fot-form. En sko som har rätt längd kanske inte har rätt vidd och tvärtom.

  • Det glappar i hälen – Du snör på ordentligt men trots detta åker din häl upp och ner på ett sätt som är riktigt jobbigt. Förutom skavsår på hälen får du ingen stöd av skon. Du kunde lika gärna gå omkring i träskor eller tofflor!
  • Det veckar sig – Skon veckar sig på mitten eller kanske precis vid fotdynan på ett sätt som gör att den ser konstig ut. Med tiden kan vecket också leda till att det känns obehagligt att gå i skon.
  • Fötterna halkar omkring – När du får känslan av att dina fötter halkar omkring i skorna är de för stora. Det behöver inte betyda att hälen åker upp och ner. Det kan vara så att dina fötter åker i sidled för att det finns för mycket plats i själva skon.