Finns det miljömärkta skor?

Din skos ekologiska fotavtryck

Dom flesta av oss är nog överens av att miljön är viktig men finns det något jag själv kan göra för att påverka mina skors miljöpåverkan?

Enligt Fair Action’s rapport från 2014 så är skoindustrin generellt ”i efterkälken” när det kommer till miljötänk.
Dom skriver även att skoindustrin ”[…] har stor påverkan på miljö och människor genom hela sin livscykel

Läs hela rapporten från Fair Action här:
https://fairaction.se/wp-content/uploads/2015/04/Rapport-i-samma-fotspar_140820_1.pdf

Hur du hjälper miljön när du köper skor

Här samlar vi några tips som kan hjälpa dig bli lite klimatsmartare när det kommer till att köpa nya skor och även skor generellt.

Köp skor gjord i Sverige eller Europa

Skor som håller längre är mer miljövänlig

Detta kanske låter självklart. Men skor som håller längre har en mindre påverkan på miljön.
Det är inte bara pg.a. att själva råmaterialet i skon inte hamnar på en soptipp men även den process som krävs för att tillverka skorna. Vi pratar då bl.a. utvinning och förädling av råmaterial som , dom kemikalier som krävs för att behandla materialet men även frakt och förpackningar.
Sedan har skor som håller längre ett mycket bättre andrahandsvärde och du kan därför sälja dom om du skulle tröttna eller växa ut dom längre fram.

Köp miljömärkt

Här kan du se aktuella miljömärkningar https://www.medvetenkonsumtion.se/radochtips/garderoben/skor/

Lämna in till skomakare.

Välj naturgummi eller återvunnet gummi om du kan då dess skor lättare kan servas eller lagas av din lokala skomakare. Du behöver då inte köpa nya skor lika ofta.

Hur vet man om det är syntetiskt gummi?

Undvik gärna syntetiska material om du kan.

Köp dina skor på second hand

Second hand-affärer är både trendigt och miljösmart. Du skapar nytt liv i det som annars skulle slängas och därmed bidrar du till att minska behovet för nytillverkning.
Även om dom flesta orter idag har en eller fler second hand butiker kan det ibland kännas svårt att hitta en second hand butik med ett bra urval och som även är nära dig, speciellt om du bor i en mindre stad. Men prova att gå in nån gång ibland när du har vägarna förbi. I Många second hand butiker kan dom riktigt bra klippen försvinna snabbt och det gäller att ha lite flyt.
Ett alternativ om du saknar bra lokala allternativ kan vara att kolla på sidor som Tradera.com eller blocket.se. Även om frakt för skor påverkar miljön, kan detta vara mycket bättre än att köpa ett par nya skor.

Påtala detta till den som säljer dig skor

Nästa gång du handlar skor så passa på att fråga om dom har skor som har en mindre eller nett noll påverkan på miljön te.x. svanenmärkta skor. Påpeka även att du gärna stödjer miljövänliga skor om du får möjlighet.
Detta är nog ett av dom viktigaste sätten vi kan påverka skoindustrin långsiktigt.

Rösta med dina kronor

Rösta för en bättre miljö och ett större ansvar med dina kronor.
Visa att du är beredd att lägga lite mer pengar på bättre alternativ. Desto fler som gör det desto mer signalerar vi till inköpare att miljömärkta skor är något viktigt för dom att köpa in.
Dessa inköpare köper då in fler miljövänligare alternativ vilket gör att tillverkarna antingen går över till mer miljövänliga metoder eller förlorar försäljning till dom tillverkare som är beredd att bättra sig.

Vill du göra mer ändå?

Då tycker vi att du ska kolla in Fair Action’s hemsida: https://fairaction.se/