Second Hand-skor: Bra för miljö och plånbok!

Detta kanske låter självklart, men skor som håller längre har en mindre påverkan på miljön. Det är inte bara på grund av att själva råmaterialet i skon inte hamnar på en soptipp utan även den process som krävs för att tillverka skorna. Vi pratar då bland annat utvinning och förädling av råmaterialet och de kemikalier som krävs för att behandla materialet men även frakt och förpackningar.

Sedan har skor som håller längre ett mycket bättre andrahandsvärde och du kan därför sälja skorna om du skulle tröttna (eller växa ur dem) längre fram. Kvalitetskor kan du också lämna in till din lokala skomakare för lagning och uppfräschning, exempelvis sätta på nya klackar.

Vintage/second hand skor

Att köpa begagnade skor är ett smart och miljövänligt val som har flera fördelar. I en värld där hållbarhet och miljömedvetenhet blir allt viktigare är begagnade skor ett utmärkt alternativ till att köpa helt nya. Second hand-affärer är både trendigt och miljösmart. Du skapar nytt liv i det som annars skulle slängas och därmed bidrar du till att minska behovet för nytillverkning.

Ett alternativ om du saknar bra lokala allternativ kan vara att kolla på sidor som Tradera.com eller blocket.se. Även om frakt för skor påverkar miljön, kan detta vara mycket bättre än att köpa ett par nya skor.

 1. Hållbarhet: Ett av de mest övertygande skälen till att köpa begagnade skor är deras positiva påverkan på miljön. Skotillverkning innebär ofta användning av resurser som vatten, energi och råmaterial. Genom att köpa begagnade skor bidrar du till att minska det ekologiska fotavtrycket genom att förlänga livslängden på befintliga produkter istället för att skapa nytt avfall.
 2. Kostnadsbesparingar: Att köpa begagnade skor kan vara betydligt billigare än att köpa nya. Ofta kan du hitta högkvalitativa märkesskor till en bråkdel av priset jämfört med att köpa dem nya. Detta innebär att du kan spara pengar samtidigt som du får tillgång till skor av hög kvalitet.
 3. Unika stilar: Begagnade skor ger dig möjlighet att hitta unika och sällsynta stilar som kanske inte längre finns tillgängliga i butikerna. Om du är ute efter ett par skor som sticker ut och ger dig en personlig stil är begagnade alternativ ett utmärkt val.
 4. Ingen inbrytningstid: Nya skor behöver ofta ”brytas in” innan de blir bekväma att bära. Begagnade skor har redan formats efter någon annans fot och kan vara mycket bekväma från första dagen. Det sparar dig från den obekväma inbrytningstiden.
 5. Minskat avfall: När du köper begagnade skor hjälper du till att minska mängden avfall som hamnar på soptippen. Skor är ofta gjorda av material som inte bryts ned snabbt, så genom att förlänga deras livslängd minskar du deras negativa påverkan på miljön.
 6. Möjlighet att stödja välgörenhet: Många välgörenhetsorganisationer samlar in begagnade kläder och skor för att stödja behövande samhällen. Genom att donera eller köpa begagnade skor kan du bidra till att göra en positiv skillnad i någon annans liv.

Sammanfattningsvis finns det många fördelar med att köpa begagnade skor. Det är inte bara ekonomiskt fördelaktigt utan också ett sätt att minska din påverkan på miljön, hitta unika stilar och stödja välgörenhet. Nästa gång du överväger att köpa nya skor, tänk på möjligheten att välja begagnade alternativ för att dra nytta av alla dessa fördelar.

Billiga skosnören i ny färg ger gamla skor en helt ny look!
Billiga skosnören i ny färg ger gamla skor en helt ny look!

Fräscha upp skorna

Att köpa begagnade skor kan som sagt vara ett klokt val ur både miljö- och ekonomisk synvinkel. Men ibland kan de behöva lite kärlek och omsorg för att återfå sin forna glans. Här är några enkla knep för att fräscha upp begagnade skor och få dem att se ut som nya igen.

 1. Rengöring: Börja med att rengöra dina begagnade skor noggrant. Använd en borste eller trasa för att ta bort smuts och damm från ytan. Om skorna är av läder så kan du använda en lädertvål eller mildt tvålvatten för att rengöra dem. För tygskor fungerar en blandning av vatten och mild tvål också bra. Se till att torka dem ordentligt efter rengöring.
 2. Borttagning av fläckar: Om dina skor har fläckar som inte går att ta bort med vanlig rengöring, prova att använda fläckborttagningsmedel. Se till att testa det på en liten, osynlig del av skorna först för att undvika eventuell skada på materialet.
 3. Innersulor och doft: Byt ut innersulorna om de är slitna eller har en obehaglig lukt. Du kan också använda doftinlägg eller sprays för att hålla skorna fräscha.
 4. Skydda och återställ: Efter rengöring och torkning kan du använda skovårdsprodukter speciellt utformade för skornas material. Läderskodon kan kräva lädervax eller polish för att återställa sin glans, medan tygskor kan behöva en impregneringsspray för att skydda mot smuts och fukt.
 5. Skosnören: Om skosnörena är slitna eller smutsiga så byt ut dem eller tvätta dem noggrant. Skosnören kan göra stor skillnad för skornas utseende.
 6. Låt dem lufta: Efter rengöring och behandling, låt dina skor lufta ordentligt. Detta hjälper till att avlägsna eventuell kvarvarande lukt och fukt.
 7. Skomärken och märken: Om skorna har märken eller repor som inte går att ta bort, kan du använda skomärken eller -färg för att dölja dem. Se till att välja en produkt som matchar skornas färg noggrant.
 8. För stora skor? Det gör inget om du köper ett par begagnade skor som är upp till en storlek för stora. Det finns nämligen bra knep att ta till för att lösa det problemet. En tjockare innersula eller ett lämpligt skoinlägg hjälper dig att fylla ut skon en del. Sätt också ett hälfoder eller hälgrepp i hälen, så löser du enkelt problemet med glappande skor, samtidigt som du ökar komforten.

Att fräscha upp begagnade skor är inte bara bra för plånboken utan också för miljön. Genom att ta hand om dina begagnade skor kan du förlänga deras livslängd och minska behovet av att köpa nya. Så ge dina begagnade skor lite extra kärlek och se dem återvända till sin forna glans.

Rösta med dina pengar

Rösta för en bättre miljö och ett större ansvar med dina kronor. Visa att du är beredd att lägga lite mer pengar på bättre alternativ. Desto fler som gör det desto mer signalerar vi till inköpare att miljömärkta skor är något viktigt för dom att köpa in. Dessa inköpare köper då in fler miljövänligare alternativ vilket gör att tillverkarna antingen går över till mer miljövänliga metoder, eller så förlorar de försäljning till de tillverkare som är beredda att bättra sig.

Lämna en kommentar