Rengöra mockaskor – så här gör du (guide)

Mockaskor är stilfulla och bekväma men de kräver särskild omsorg för att behålla sin mjukhet och utseende. Materialet absorberar ju fukt och är ju tyvärr som en magnet för smuts och fläckar. Rätt rengöring och underhåll förlänger livslängden på dina mockaskor och behåller deras elegans. Här är några steg att följa för att vårda och rengöra mockaskor.

Artikeln innehåller reklamlänkar till Fotbutiken.se

Mocka kan ibland se ut som tyg, men det är faktiskt läder där man slipat och färgat ”köttsidan” för att få en yta som liknar sammet.

Steg 1: Torka skorna noga

Det här är jätteviktigt: Rengör inte mockaskor när de är blöta eller fuktiga! Även smutsen ska vara torr innan du börjar med rengöringen, annars kommer du få fläckar och du riskerar att förvärra utseendet i stället för att göra skorna snygga.

  • Om du har tillgång till ett par skoblock i trä, så använd gärna dessa. Om inte, så brukar det gå bra att fylla skorna med ihopknögglat tidningspapper.
  • Ställ skorna torrt, och låt dom stå. Har du en bordsfläkt så ställ dom gärna framför den, det brukar snabba på torknigen.
  • Torka absolut inte skorna i torktumlaren! Ja, skorna blir snabbt torra, men de riskerar också att snabbt bli förstörda. Låt skovården ta den tid det tar.
Skoblock stoppas in i mockaskor
Om du har tillgång till ett par skoblock, så använd gärna dessa under hela rengöringen

Steg 2: Borsta bort skräp och smuts

Låt skoblocken eller tidningspappret sitta kvar i skorna hela tiden medan du arbetar med dem.

Börja med att använda en skoborste – helst en speciell mockaborste – för att försiktigt borsta bort smuts eller skräp på skornas yta. Börja med själva mockan och därefter sulkanten/gummikanten på skorna, och slutligen själva sulan. Var noga med att du använder en ren borste, som du tidigare ej använt på skor där du använt skosvärta eller annan skoputs.

Om du inte har en borste kan du använda en ren trasa, men undvik att använda tvål eller vatten – detta kan göra det hela värre. På ställen du inte riktigt kommer åt med skoborsten, exempelvis under skosnören eller där tyget möter sulan, så kan du också prova med en tandborste.

För att bli av med mindre skavmärken i mockan så borsta i en snabb sida-till-sida-rörelse. Detta lyfter upp mockafibrerna och lossar förhoppningsvis eventuellt skräp innan du går vidare till nästa steg.

Grovrengör mockaskorna genom att borsta dem med en ren borste
Grovrengör mockaskorna genom att borsta dem med en ren borste

Steg 3: Sudda bort fläckar och märken!

Det här låter konstigt – men fram med suddgummit!

För att ta bort eventuella märken som finns kvar på ytan av dina skor är ett speciellt mocka-suddgummi mycket effektivt. Eftersom suddgummit fungerar på både äkta och syntetisk mocka, läder och nubuck är det inte bara effektivt för att rengöra skor. Du kan också använda det för att ta bort fläckar från andra föremål tillverkade av liknande material, såsom väskor, kläder och andra tillbehör. Det är en allsidig lösning för att vårda och rengöra olika mocka- och läderprodukter.

Om du inte har det kan en pennsudd eller hushållssudd vara näst bäst. Se till att suddgummit är rent. Använd lite mer tryck i det här steget, men gnugga inte för hårt på mockan då du kan riskera att skada tyget. Använd en fram-och-tillbaka-rörelse för att skrubba bort eventuella svåra fläckar. Om det inte fungerar så gå vidare till nästa steg för en mer kraftfull lösning.

Efter att du har ”suddat bort din sura min” så använd skoborsten igen för att få bort suddgummirester och lyfta upp mockatyget.

Fram med skosuddgummit och sudda bort svåra fläckar!
Fram med skosuddgummit och sudda bort svåra fläckar!

Steg 4: Fram med det tunga artilleriet

Om ovanstående inte fungerar hela vägen för att rengöra mockaskor, så ska vi plocka fram en sur vätska som kan bryta ner klumpar och ta bort fläckar. Fukta ena hörnet på et torr, ren trasa eller handduk med en liten mängd mockarengöringsmedel. Har du inte detta rengöringsskum så kan du prova med lite vitvinsvinäger.

Se till att inte blöta ner skon i vätska, utan fukta mockan lätt med trasan. Massera skon med en snabb sida-till-sida-rörelse och låt sedan mockan torka. Om fläcken fortfarande är synlig, upprepa processen. Avsluta detta steg med att återigen borsta skorna med borsten, för att ”fluffa upp” mockan och få fibrerna att resa sig.

Steg 5: Skydda mockaskorna framöver

Om du tröttnat på att hela tiden rengöra mockaskorna så kan man ju i viss mån skydda sig mot fläckar genom att använda en impregnering utan fluorkarboner eller en vårdande renoveringskräm för mocka och nubuck.

Det ska dock sägas direkt att mockaskor alltid kommer dra åt sig smuts och fläckar, men renoveringsmedel är perfekt för att fräscha upp och återuppliva färgerna på dina skor, djupt in i materialet, samtidigt som det tillför spänst till slitna skor. Det vårdande medlet ger också ett skyddande impregneringsskikt mot fukt, vilket hjälper till att bevara skornas skick och i viss mån motverkar vätskeskador.

Passa också på och kolla om det är dags att byta ut skosnörena på skorna – ett enkelt sätt att snabbt piffa upp gamla slitna skor!

Att rengöra mockaskor vid speciella fläckar

  • Tvätta inte med tvål och vatten!

Det absolut säkraste sättet att förstöra ett par mockaskor är att tvätta de med tvål och vatten – eller ännu värre i tvättmaskinen! Mocka absorberar vatten, så att tvätta ett par mockaskor med vatten kan faktiskt orsaka fläckar som biter sig fast i tyget. När du ska rengöra mockaskor så skall du använda vår lista, då förstör du inte skorna!

  • Speciellt vid blodfläckar

Doppa en bomullstuss eller en ren handduk i en liten mängd väteperoxid och dutta försiktigt bort fläcken. Låt skon torka och upprepa om det behövs.

  • Speciellt mot olje- och fettfläckar

Strö över fläcken med majsmjöl och låt skon stå några timmar. Använd sedan en damsugare för att suga upp det numera fettindränkta majsmjölet. Upprepa detta några gånger och gå därefter direkt in i steg fyra i listan ovan.

  • Tuggummi eller vax

Placera skorna i frysen tills tuggummit eller vaxet stelnat. Därefter är det bara att skrapa eller dra bort det från skon. Fortsätt sedan med steg ett ovan för att få bort restfläckarna.