Padelskor – Vilka skor ska man ha till padel?

Tjej som testar sina nya padelskor

Spelar du padeltennis bör du ha ett par bra padelskor för maximal spelglädje. Vad ska man ha för skor när man spelar padel och duger det inte med vanliga tennisskor? Vilken typ av sula ska man välja? Detta och mycket mer tittar vi på i denna köpguide.

Vad är en padelsko?

En padelsko är en sko som är speciellt designad för att användas vid utövande av sporten padel. Dessa skor är utformade för att ge bästa möjliga stöd för de häftiga och intensiva rörelser som är vanliga inom padel med en perfekt balans mellan grepp, dämpning, stöd i sidled och lätt vikt.

Dessa egenskaper karaktäriserar bra padelskor:

 1. Sula med bra grepp: Padel spelas på bana och padelskorna har en sula som ger utmärkt grepp på detta underlag. Det hjälper spelarna att göra snabba riktningsändringar och undvika att halka.
 2. Stöd för laterala rörelser: Padel innebär många snabba sidorörelser. Därför är skorna är utformade med extra stöd på sidorna för att ge stabilitet.
 3. Lättvikt: Padelskor är ofta lättare än andra sportskor för att underlätta snabba rörelser på banan.
 4. Dämpning: De har också god dämpning för att minska påfrestningen på fötterna och lederna under intensivt spel.

Var köper man padelskor? Nordic Padel har ett stort utbud och dem kan vi rekommendera varmt. Padel Xpert är en annan favorit.

Vad är skillnaden på padel- och tennisskor?

Du som är uppmärksam märker att det finns många gemensamma nämnare mellan padelskor och tennisskor. Ofta marknadsförs just tennisskor även för padel.

Det finns dock skillnader:

 • Dämpning: Skor för padeltennis brukar ha mer dämpning.
 • Förstärkning: Mindre förstärkning runtom. Tennisspelare kommer nämligen upp i högre hastighet än padelspelare på grund av större spelplan och kräver därför mer förstärkning.
 • Smidighet: Padelskorna är smidigare än tennisskor på grund av mindre behov av förstärkning.
 • Upphöjning: Professionella padelskor brukar ha en häl som är mer upphöjd jämfört med tennisskor. Detta gör det lättare att starta och stoppa en rörelse.
 • Grepp: Det finns skor för padel som har särskild sula som fungerar på padelbanor med mycket såväl som lite sand.

Går det inte att använda tennisskor då? Jodå. Om du vill kan du använda tennisskor för grus (de brukar vara märkta med “clay”). Men har du möjlighet att köpa särskilda skor för padel så är det bäst.

Fungerar inte löparskor för padel?

Nej. Undvik löparskor när du spelar padeltennis. De har förvisso ofta god dämpning men är konstruerade för att springa rakt fram. De saknar den vridstyvhet som behövs för att ge stabilitet i sidled på padelbanan.

Dessutom är greppet sämre. Använder du löparskor eller joggingskor istället för padelskor ökar du med andra ord risken för skador och missar i spelet genom att du kan trampa snett eller halka.

Vilka padelskor ska jag köpa?

Padelbanor anses vara “hala” och det gör att du lättare tappar fotfästet och glider när du stannar eller byter riktning. Därför behöver du skor som har en bra sula och ett mönster som ger dig rätt grepp. 

Med ett bra grepp menar vi ett mönster som ger dig mer kontaktyta oavsett vilken riktning du rör dig i men som också har rätt gummiblandning.

Mönster på sulan

Det finns olika typer av mönster. Det som skiljer dem åt är kontaktytan mot underlaget och hur greppet blir när du rör dig sidledes. Några av de mönster som fungerar utmärkt för padel är:

 • Fiskbensmönster / Herringbone ­– bäst val i de flesta situationer (kallas även lersula)
 • Omnisulan / OC – passar banor med lite sand och för spelare som vill glida lite
 • Mondosula / Mixad / Allcourt ­– kombinerar egenskaperna hos fiskbenssula och omnisulan.

Det populäraste av dessa mönster är fiskbensmönstret, herringbone, som är vågliknande. Herringbone kommer från tennis och är ett beprövat mönster som ger dig stor kontaktyta och motverkar att du glider. Samtidigt tillåter det dig att enkelt byta riktning (pivot).

Tips ­– Ett enkelt sätt att veta att sulan är bra för padel är att leta efter ordet “clay” i beskrivningen eller på lådan.

Hur vet jag att det är rätt gummiblandning?

Köper du i butik kan du lägga handen ovanpå sulan och sedan dra den längst med sulan. Du vill då känna visst motstånd. Handen ska inte glida för lätt.

Hur bra gummiblandningen är blir givetvis svårt att bedöma om du köper online. Därför är det smart att köpa skor som är gjorda enbart för padel. Då vet du att gummiblandningen är rätt!

Flexibiliteten i sulan

Eftersom du ofta behöver göra explosiva accelerationer i padel behöver skon ha en flexibel sula som tillåter dig att böja både dina fötter och tår.

Om dina skor har en för hård sula begränsas rörligheten i din vadmuskel och dina rörelser blir då automatiskt klumpigare och långsammare. 

Stabilitet

Här pratar vi mestadels stabilitet i rörelser i sidledes eftersom de flesta skor redan ger bra stöd framåt och bakåt. Hur mycket stabilitet som behövs är olika från person till person men är du lite kraftigare byggdbehöver du troligtvis mer stöd sidledes.

Har du problem med fotlederna kan en hög snörning ge ytterligare stabilitet men du kan även köpa en halv storlek större skor och använda ett fotledsskydd i skon.

Med rätt stöd i anklarna och bra grepp får du mer kraft i dina slag eftersom du står stabilare. 

Dämpning

Dämpning är inte bara bekvämt. Det gör så att du inte blir inte lika trött och så minskar det skaderisken eftersom sulan absorberar den kraft som annars gång på gång går rakt upp i hälen.

Är du lite tyngre (gäller även för dig med stor muskelmassa) är god dämpning i dina padelskor extra viktigt för att minska påfrestningen för muskler och senor i foten.

Man som fått skada i sitt knä på grund av fel val av padelskor.
Rätt dämpning, stöd i sidled och friktion i sulan är viktigt för att undvika skador.

Komfort

Förutom att skon ska ha rätt dämpning och stöd är det viktigt att den sitter bra på din fot.

Du kommer att spendera många timmar i skorna så det är viktigt att du känner dig bekväm i alla rörelser.

Risken med ett par obekväma men ”bra skor” är att du hellre tar ett par ”felaktiga” skor som är bekväma och lämnar dina fina padelskor hemma.

Om du köper skorna i butik finns det ofta en sektion där du kan prova skorna på plats.
Köper du online så tillåter de flesta butiker dig att skicka tillbaka skorna om du inte är nöjd. Det förutsätter dock att skorna inte använts. Så ta på dig skorna och känn efter hemma innan du tar med dom på ett pass.

Tips för nybörjare

Nybörjare tar ofta fler korta steg och gör små justeringar i sin position. Det är naturligt eftersom det tar lång tid att lära sig bedöma exakt hur bollen kommer studsa och var den kommer landa. Det gör att skor med bra grepp är extra viktigt för nybörjare!

Tjej som spelar padel och har nya padelskor.

Vilka padelskor är bäst?

Valet av de bästa padelskorna beror på individuella preferenser, spelstil och de specifika förhållanden på banan där du spelar. Här är några populära varumärken och modeller. Bäst enligt vissa, men vi låter det vara osagt.

 1. Adidas Adipower Padel: Dessa skor är kända för sin stabilitet och komfort. De har en slitstark sula som ger bra grepp på banan.
 2. Asics Gel Padel Pro: Asics är känt för sina gel-dämpade sulor som ger bra stötdämpning och komfort under spelet.
 3. Babolat Jet Padel: Babolat är ett etablerat märke inom racketsport och deras Jet Padel-skor erbjuder bra stabilitet och flexibilitet.
 4. Head Revolt Pro: Head är ett annat erkänt märke. Deras Revolt Pro-modell är känd för att erbjuda bra stöd och grepp.
 5. Wilson Kaos Padel: Wilson är kända för sina padelskor. Kaos Padel-modellen är populär för sin lätta konstruktion och goda stabilitet.

Dessa och andra padelskor kan du köpa hos Nordic Padel och Padel Xpert.

Rengöring av padelskor

Padel är en intensiv och svettig sport så det är inte så konstigt om du upplever fotsvett och kanske dålig lukt i skorna efter ett tag. 

Ta för vana att alltid lufta padelskorna efter användning. Låt dem för allt i världen inte bara ligga kvar i träningspåsen. Då får du räkna med att det blir dålig lukt ganska snart.

Det är betydligt lättare att rengöra padelskor är vad det är att rengöra mockaskor exempelvis, men du ska ändå vara försiktig så att du inte förstör deras delikata egenskaper. Gör så här:

 1. Ta bort lösa partiklar: Innan du börjar tvätta, knacka bort eventuell lera, grus eller andra lösa partiklar från skorna.
 2. Ta ut sulorna: Ta bort innersulorna om de går att ta ut. Du kan tvätta dem separat för att undvika att förlora formen.
 3. Tvätta för hand: Tvätta skorna för hand i ljummet vatten med en mild tvål eller tvättmedel. Använd en mjuk borste eller trasa för att försiktigt skrubba smutsiga områden. Undvik att använda starka kemikalier eller blekmedel eftersom det kan skada skorna.
 4. Rengör sulorna: Om sulorna är smutsiga, använd en borste för att rengöra dem. Du kan också använda en tandborste för att komma åt små detaljer.
 5. Lufttorka: Efter tvätt, låt skorna lufttorka naturligt. Undvik att placera dem nära direkt värme eller i direkt solljus eftersom det kan påverka materialet.
 6. Undvik tvättmaskin och torktumlare: Generellt sett rekommenderas det inte att tvätta padelskor i tvättmaskin eller torktumlare eftersom det kan påverka skornas struktur och material negativt.

Hur länge håller en padelsko?

Även om du tar väl hand om dina skor kommer du förr eller senare att behöva köpa nya. Det som brukar hända är att de tappar vridstyvheten vilket gör att stödet i sidled avtar. Dessutom slits yttersulan vilket gör att skorna bli halare vid snabba rörelser.

Exakt hur länge dina padelskor kommer att hålla är mycket individuellt och beror på spelstil, din vikt, hur ofta du spelar och underlag.

Vanliga frågor och svar om padelskor

Padelskor ska sitta åt. Du vill inte halka omkring i skorna. Men inte så mycket att det är obekvämt eller stoppar blodflödet.

För ca 700-1500 kronor får du ett par bra padelskor, men priserna variera kraftigt beroende på märke och tillverkare.

Bäst är att använda riktiga padelskor eller tennisskor (för lera / clay). Då får du rätt stöd och riskerar inte att halka i onödan.

Det är fem saker som är extra viktig att kolla på när du ska köpa padelskor.

 1. Bra grepp så att du inte halkar
 2. Flexibilitet i sulan så att du kan röra dig smidigt
 3. Stabilitet i sidled så att du inte vrickar foten eller trampar snett
 4. Dämpning så att du skyddar knän, leder och senor
 5. Bekvämlighet så att du kan njuta av din padelmatch!

Många sportbutiker börjar ta in padelskor i sitt sortiment nu när padel är så populärt. Saknar du padelskor i din lokala butik finns det många webshoppar att välja bland. Nordic Padel och Padel Xpert har goda omdömen.

Vissa är direkt inriktade på enbart padel (dessa har oftast störst utbud), andra är mer inriktade på tennis och en del är mer generella sportbutiker.

Nej, vi tycker du ska unna dig ett par nya skor. Second hand är ett utmärkt val för vintageskor, livsstilsskor och sporadisk användning. Inte i padel där det ställs höga krav på att skorna ska passa perfekt. Begagnade skor har med stor sannolikhet redan slitits efter den förre användarens spelstil och anatomi.

Related Posts