Knäortos – hjälp vid knäproblem!

En knäortos är en form av ortopediskt hjälpmedel som är specifikt utformat för att stödja och skydda knäna. Den kan vara användbar för att lindra smärta och förebygga skador. Det finns olika typer av knäortoser, inklusive semi-rigida ortoser och neoprenortoser, som kan anpassas för att passa individuella behov. De kan användas för att lindra och behandla skador som artros, ligamentskador och meniskproblem.

Om du har ont i knäna ska du alltid först rådgöra med din läkare eller sjukgymnast om olika hjälpmedel eller behandlingar.

Denna artikel innehåller reklamlänkar.

Fortsätt vara aktiv!

Om du älskar att vara aktiv och göra saker som att vara ute i naturen och röra på dig så kan knäont var riktigt frustrerande och rent ut sagt förpesta tillvaron. Lyckligtvis finns det hjälpmedel idag som kan se till att du kan göra alla de aktiviteter du normalt vill göra. Såsom löpträning, promenader eller klara av en hel arbetsdag utan att bli soffliggande på grund av smärtor.

Lösningen heter knäortos. Ortos är ett ortopediskt hjälpmedel som betyder att räta ut (från grekiskan).

Knäortos vid artros

Många som lider av artros tror att de måste sluta röra på sig så mycket som möjligt. Det kan ibland kännas som att ditt knä tar skada av att du är aktiv men så här skriver 1177 på sin sida:

När leden belastas trycks ledvätska ut ur brosket och när den avlastas sugs vätskan in i igen. Brosket har inte någon blodförsörjning, istället är det ledvätskan som står för näringstillförseln. Det är alltså viktigt att röra på sig. / Carina Thorstensson, sjukgymnast, 1177

Här kan en avlastande ortos vara ett viktigt verktyg som tillåter dig att fortsätta vara aktiv och minska smärtorna när du tar dina viktiga promenader. Det är just avlastande ortoser som har dokumenterad effekt mot artros.

Mildare artros

Har du nyligen upptäckt att du har fått artros eller har du artros av en mildare grad och vill förebygga vidare försämring av ditt knäs belastningsförmåga? Då kan det vara tillräckligt med ett lättare hjälpmedel som avlastar ledkammaren på just det benet som är drabbat.

Knäskålsstabiliserande - eLux Patella Mini knäortros

eLux Patella Mini

Denna knäskålsstabiliserare ger stöd direkt till det område där patella (knäskålen) är belägen för att hjälpa till att stabilisera knäet. Ortosen har också en så kallad omlottdesign som gör att den kan användas både för höger och vänster knä eftersom den är vändbar.

Köp eLux Patella här

UD Knee Sleeve Patella Opening

Knee Sleeve Patella Open

UD Knee Sleeve Patella Opening är ett av de mest populära av Rehbands knästöd, tack vare patellaöppningen som ger förbättrad stabilisering kring knäskålen. Används primärt vid överbelastning eller för att lindra smärta. En utmärkt produkt för aktiva personer.

Köp Knee Sleeve här


Lätt till medelsvår artros

Är det så att du har en medelsvår artros och du har så pass stora besvär att din vardag blir lidande? Då kan det vara värt att kolla på en ortos som både avlastar och korrigerar knäledens rörelse för en jämnare belastning på ditt knät.

De här lite mer avancerade hjälpmedlen tenderar att ha ett högre pris. Men är det någonting du kommer att använda dig av varje dag och ibland under längre stunder så kan priset vara värt det med tanke på den livskvaliteten du får ut av det.

Knäskydd - ECO Hinged Knee knäortos mot mellansvår artros

ECO Hinged Knee

ECO Hinged Knee erbjuder lite mer stabilitet och stöd och passar därmed om du har lite svårare artros. Den används för stabilisering av knät främst efter ligament- eller meniskskada.

Köp ECO Hinged här

ortos för lättare ligemantskador i knäleden eller vid artros

ShortRunner OB/WA

ShortRunner OB/WA är en kort och smidig knäortos som används för lättare ligemantskador i knäleden, eller vid artros. Modellen är mycket stabil och de bilaterala skenorna kan lätt anpassas.

Köp ShortRunner här


Svårare artros

Är det så att du lider av svår artros och upplever betydande svårigheter som påverkar din vardag negativt? Har du svårt att klara en vanlig arbetsdag? I så fall kan det vara klokt att överväga användningen av en ortos som inte bara avlastar ditt knä utan även korrigerar dess rörelse för att säkerställa en jämnare belastning.

Kontakta din läkare eller sjukgymnast för råd kring knäortros vid svår artros. Därefter kan du enkelt beställa hem ortrosen på RehabGrossisten.com

Knäortos för korsbandsskada

En korsbandsskada händer oftast när man vrider till knät rejält. Den vanligaste korsbandsskadan är när det främre korsbandet delvis eller helt går av. Korsbandsskador inträffar ofta när foten fastnar i underlaget samtidigt som kroppen vrider sig.

Kontakta din läkare eller sjukgymnast för råd kring knäortros vid korsbandsskador. Därefter kan du enkelt beställa hem ortrosen på RehabGrossisten.com


Knäortos med fjäder

En knäortos med fjäder ger dig lite extra skjut i knäna och passar bra vid promenader, sport, träning eller om du behöver extra stöd i knälederna när du exempelvis reser dig upp från stolen eller soffan.
Denna ortros kan användas under dina kläder eller ovanpå åtsittande plagg som tights och träningsbyxor.

Knäortos med fjäder

Varje ortos minskar belastningen med upp till 20 kilo per knä. Alltså totalt 40 kilo vikt som inte längre läggs på knäna, det kan göra underverk för smärtande knän.

  • Säljs som ett par (2st ortoser)
  • Kommer med reservfjädrar
  • Gjord av material som andas
  • Ändra passform enkelt med kardborreband

Du köper denna stödjande knäortros med fjäder här hos Fotbutiken.se