Klätterskor för nybörjare – Hur väljer man rätt skor för klättring?

Har du hittat till den underbara världen av klättring? Välkommen! Men vilka skor ska man köpa? I denna guide går vi igenom vad du bör tänka på när du väljer klätterskor. Vi tittar på vilka olika alternativ som finns och vad du bör tänka på.

Inlägget innehåller samarbetslänkar

Måste man köpa klätterskor som nybörjare?

För dig som först vill prova på klättring är det bra att känna till att all utrustning finns att hyra genom klättergym och klätterklubbar. Du kan alltså provklättra utan att investera i dyr utrustning.

Men när du hållit på ett tag kommer du att vilja ha dina egna saker. Det första man brukar köpa och det som är viktigast att det är valt för ens egna preferenser är skorna.

När det är dags att köpa klätterskor och annan klätterutrustning hittar du ett fint utbud här hos Outdoorexperten.

Hur ska klätterskor för nybörjare sitta?

Det första du bör tänka på när du väljer klätterskor är att dessa inte ska sitta som ett par vanliga skor. Har du rätt storlek på dina klätterskor kommer de inte att vara lika bekväma som ett par vanliga skor. De sitter åt. Gör de inte det är skorna för stora.

Värt att poängtera är också att du för att få bättre stabilitet i allmänhet inte har några strumpor i klätterskor, även om det finns en och annan mer rutinerad klättrare som valt att göra avsteg från detta av olika anledningar.

En viktig aspekt med skorna är att de ska ge stöd och bra grepp åt dina fötter när du klättrar. För att göra det ska det inte finnas något tomt utrymme fram mellan tå och sko. Fötterna ska fylla skon helt och hållet för att förhindra att den rör sig när du klättrar. Dina tår kommer att vara böjda i någon mån när du har skorna på dig för att skapa extra stabilitet när du klättrar med tåspetsarna.

För en nybörjare rekommenderas dock att skorna ändå inte är allt för tighta. Det ska inte vara så obekvämt att det inte blir roligt att klättra. Och det ska än mindre göra ont. 

Allroundskor eller sko för specifik typ av klättring?

Som nybörjare är det också bra att välja en allroundsko snarare än en modell som är specificerad för en viss typ av klättring. I början kommer du antagligen att vilja prova olika klätterformer för att upptäcka vad som passar dig bäst och då är det bra med en sko som fungerar för de olika situationerna.

Annat du bör tänka på när du väljer klätterskor

Övriga aspekter som du behöver ta hänsyn till när du väljer klättersko är:

  • Vill du ha snörning eller kardborreband?
  • Ska skorna ska vara symmetriska eller asymmetriska?
  • Ska det vara böjning på sulan?
  • Ska de vara hårda eller mjuka?

Detta är i allmänhet en fråga om personliga preferenser, även om till exempel asymmetriska klätterskor i allmänhet är bättre för nybörjare då det bidrar till en mer allroundfunktion. Nackdelen med asymmetriska klätterskor är att den rutinerade klättraren kan uppleva dem som något mindre effektiva för att balansera på riktigt små steg.

En aspekt som är bra att hålla i minnet är att klätterskor töjer sig något efter viss användning och det är därför rekommenderat att man väljer en sko som är något mindre än vad som är perfekt passform. För symmetriska klätterskor är detta dock mindre viktigt då dessa från början har en bekvämare passform.

Man brukar även rekommendera nybörjare att välja en sko med en rak sula snarare än en böjd. Då tvingas du inte göra för mycket avkall på bekvämligheten för att uppnå precision. Som nybörjare har du ändå sällan behov av en så teknisk sko i början. 

Dessutom rekommenderas i allmänhet en hård sula snarare än en mjuk på en nybörjarsko då det är lättare att komma igång och utvecklas i början med en sådan sko. 

Vilken klättersko ska jag välja?

Det finns inget självklart svar på vilken klättersko man ska välja, men om du har läst hit förstår du att det finns flera aspekter att ta hänsyn till.

Låt oss göra det lite mer konkret med fyra tips på skor för klättring som brukar passa bra i olika sammanhang.  

Five Ten Niad klättersko

Nybörjarsko: Five Ten Niad

Niad från klassiska Five Ten är en riktigt bra allroundsko som lämpar sig ypperligt som nybörjarsko. Modellen har en bekväm passform men är samtidigt gjord för att sitta åt ordentligt så att fötterna inte rör på sig i skon. Den har även en rak sula för ökad bekvämlighet. Den finns både med skosnören eller med kardborreband – det senare gör den lätt att ta av mellan klätterpassen om du till exempel vill koppla av en stund barfota eller i ett par tofflor. Denna sko går ofta att hitta till ett riktigt bra pris.

Här hittar du Five Ten Niad

Damskon av samma modell finns här

 

Allroundsko klättring La Sportiva Tarantula

Allround: La Sportiva Tarantula

Denna klassiska klättersko har varit med ett bra tag, men håller fortfarande i konkurrensen. Tarantula har komforten hos en nybörjarsko, men är mer tekniskt utformad. Detta är en sko som passar för de flesta typer av fötter och fungerar väldigt bra för både inomhus- och utomhusklättring. För dig som börjar klättra nu men vet att du ganska snabbt kommer att vilja utvecklas och prova nya och mer avancerade saker kan Tarantula även vara en förstasko som håller ett bra tag. Här finns både kvalitet och prestanda. 

Här hittar du La Sportiva Tarantula

Teknisk sko La Sportiva Solution

Teknisk sko: La Sportiva Solution

Solution är en klättersko från La Sportiva, designad för avancerad teknisk klättring. Den rejält böjda sulan skapar möjlighet till riktigt precisa placeringar på minimala steg för tåspetsarna. Hälen är gjuten i gummi för ett riktigt bra grepp och möjlighet till hooks. Denna sko har vunnit ett flertal priser och används av flera av världens bästa klättrare

Här hittar du La Sportiva Solution

Damskon av samma modell finns här

Budgetsko för klättrin Black Diamond Momentum

Budgetsko: Black Diamond Momentum

Detta är en riktigt prisvärd klättersko som lämpar sig väl för nybörjare och amatörklättrare. Fokus på denna sko ligger på passform och komfort, men utan att tumma för mycket på prestandan i klättringen. Tack vare kardborrebanden är den lätt att ta på och av och skon har hög andningsförmåga. 

Black Diamond Momentum hittar du här (herrsko)

Damskon av samma modell finns här

Låt oss avrunda

Som nybörjare gör du klokt i att först fundera en stund på hur du ser på din klättring framöver. Vill du bara prova på kan det vara bra att låna utrustning på en klätterklubb innan du investerar i ett par egna skor.

När det är dags att köpa klätterskor brukar det vara lämpligt med allroundskor snarare än tekniska skor. Five Ten Niad är en sko som passar in på denna beskrivning.

Men vet du att du kommer att satsa ganska mycket på din klättring kan du med fördel välja en något mer avancerad men ändå förlåtande sko direkt. La Sportiva Tarantula är ett populärt val i denna kategori – en allroundsko med vissa tekniska egenskaper.

Skon ska sitta tight, men måste ändå vara tillräckligt bekväm för att du ska njuta av din klättring. Prova dig fram tills du hittar din favorit!