Skoinlägg – Allt om skoinlägg

Skoinlägg för frisk fot

Skoinlägg och innersulor finns i alla skor och är utformade på olika sätt beroende på vilken typ av sko du har. Exempelvis är tennisskor utformade för att bättre stabilisera din fot så att du kan göra rörelserna som krävs i sporten. Sulorna i vanliga sneakers är utformade att vara bekväma men många kan fortfarande tycka att de blir för platta. Därför kan man köpa skoinlägg som passar dig och din vardag eller dina aktiviteter. Det finns många typer av olika inlägg!

Artikeln innehåller reklamlänkar till Fotbutiken och SportsRehab

Några exempel på varför man behöver skoinlägg är:

Skillnaden mellan skoinlägg och skosulor

Gränsen mellan skoinlägg och skosulor är flytande: Faktum är att det är ungefär samma sak, men ändå inte.

  • Skosulor är inlägg som syftar till att förlänga livstiden på (slitna) skor. Vi har en specialartikel om skosulor här.
  • Skoinlägg är inlägg som ska lösa en speciell uppgift. Dessa kan också vara specialanpassade utifrån hur din fot ser ut.

Exempel på skoinlägg som vi tar upp i den här artikeln är:

  • Skoinlägg för idrott/idrottssulor
  • Mjuka skoinlägg för vardagen
  • Halvsulor som ”gör dig längre”

Idrottssulor

Idrottssulor är precis som det låter: inlägg som är specialanpassade för olika typer av sporter. Oftast är de till för sporter som tennis, innebandy, squash eller basket, det vill säga sporter där du hoppar, gör snabba vändningar och stannar tvärt. Då kan det vara extra viktigt med mer stabilitet i skon. Här är några exempel på bra idrottssulor:

Idrottssula blå SkoTeamIdrottssula Blå

Idrottssula Blå är ett skoinlägg som är stabilt och som passar bra för bollsporter, racketsporter eller idrotter med många snabba vändningar. Skoinlägget avlastar foten och fotleden vid snabba stopp- och vridrörelser och har en stödjande kärna som avlastar fotvalvet och befrämjar fotens naturliga rörelse.

Köp Idrottssula Blå här

Sportiga skoinlägg SkoTeam

Skoinlägg Sport

Skoinlägg sport är stötdämpande och ergonomiska skoinlägg. Skoinläggen är idealiska för dig som tycker om bollsporter så som fotboll, innebandy, padel eller tennis. Inläggen är specialanpassade med fokus på stötupptagning i framförallt häl och framfot. De är formade för att ge en slät och stabil yta för foten.

Köp Skoinlägg Sport här

ErgoPad Ski and SkateErgoPad Ski and Skate

ErgoPad ski and skate är gjorda för sporter som utförsåkning, snowboard, ishockey och andra skid- och skridskosporter då man fixerar fötterna i en statisk position. Det är också vanligt med tippande rörelser i sidled och växelvis tryck på fötter och leder. De motverkar belastningarna och ger ett effektivt stöd för dina fötterna.

Köp ErgoPad Ski här

rgopad skoinläggErgoPad Run and Walk

ErgoPad run & walk är ett skoinlägg som är utvecklad för att motverka och dämpa de stötar som uppstår vid den här formen av träning. Detta skoinlägg ger ett effektivt stöd och avlastning och bevarar samtidigt fotens naturliga flexibilitet. Det är speciellt gjort för löpning och vandring. Funkar även till flera andra sporter.

Köp ErgoPad Run här

 

Mjuka skoinlägg för vardagen

Skoinlägg för vardagen är gjorda för att göra vardagen mer bekvämare. Oftast har de mer dämpning, vilket gör att du kan gå hela dagen utan att få ont. De är också gjorda i förebyggande syfte så du inte får skador senare i livet.

Om du går mycket på hårt underlag eller om du helt enkelt ofta blir trött i fötterna så kan mjuka skoinlägg vara något för dig. De ger dig mer stötdämpning och ger en lättare känsla i fötterna så att du inte blir lika trött av att gå eller stå upp.

Mjuka skoinlägg är speciellt populärt för de som arbetar i de yrkena där det är vanligt att stå upp mycket. Exempel på det kan vara inom sjukvården och butikssäljare. I dessa och liknande yrken behöver du heller inte ha bästa grepp då du inte behöver springa. Det enda negativa med mycket mjukka skoinlägg är nämligen att greppet blir försämrat. Därför är det oftast inte rekommenderat att springa i de mjuka skoinlägg som är ”mjukast”.

Skoinlägg 4DSkoinlägg 4D

Mjuka och stötdämpande skoinlägg med bubblor som ger dina fötter en bättre komfort hela dagen. Skoinläggen ger en lättare känsla när du går eller står länge oavsett om det är i dina fritidsskor, träningsskor eller i dina arbetsskor på jobbet.

Dessa skoinlägg är utformade för att passa de flesta skotyper och kan användas dagligen.

Köp Skoinlägg 4D här

Skoinlägg mjuk gelSkoinlägg mjuk gel

Skoinläggen är mjuka och behagliga att använda. De minskar stötar och gör att du går mjukt och skönt i dina skor. Skoinläggen är tillverkade i ett mjukt och slitstarkt gel-material som ger optimal komfort.

Bekvämt stötdämpande, mjuka och behagliga, och hela 1,5 cm tjocka!

Köp Skoinlägg Sport här

Stötdämpande inläggStötdämpande inlägg

Ett par bekväma skoinlägg tillverkade i ett dämpande silikongel. Det mjuka materialet absorberar kraften från marken du går på vilket ger maximal stötdämpning för hela foten. Perfekt för vardags eller arbetsskor. Undersidans non-slip gör att inläggen ligger stabilt i dina skor utan att halka runt.

Köp stötdämpande inlägg här

Skosula för längdHalvsula för längd

Dessa bekväma klackinlägg ger dig 3 till 5 centimeter extra höjd genom två nivåer, utan att det syns att du använder dem. Klackinläggen är bekväma och ger samtidigt mjuk stötdämpning, samtidigt som de får dig att framstå som längre. Både för män och kvinnor, och passar (nästan) alla sorters skor!

Köp halvsula för längd här

 

Inlägg mot hammartå och hälsporre

Så kallad hammartå kan uppstå på grund av en obalans i musklerna och senorna som kontrollerar tån. Det finns speciella skoinlägg som kan hjälpa till att bota denna smärtsamma åkomma. Även hälsporre är något som drabbar många människor varje år, men är något som oftast kan behandlas med rätt skoinlägg och hälkopp. Vi har en specialartikel om hälsporre här

Formgjutna inlägg 

Formgjutna skoinlägg kan man göra om vanliga skoinlägg inte löser problemet, eller om du har fått ordination av läkare att testa det. Att formgjuta skoinlägg innebär att du får skoinlägg som är helt gjorda efter din fot. Ett exempel på ett problem med vanliga sulor är att det är vanligt att fötterna inte ser exakt likadana ut. Kom ihåg bara att formgjutna sulor är dyrare än vanliga sulor.

Related Posts