Hälsporre – Så här blir du av med smärtan!

Hälsporre är något som drabbar många personer i Sverige. Det är vanligast hos medelålders personer, mellan 40-60 år, som ofta är fysiskt aktiva individer. Hälsporre kan uppstå vid kronisk överbelastning eller falsk överbelastning av hallux valgus-senan.

Problemet är inte ovanligt för yrkesgrupper som har ett fysiskt ansträngande jobb, såsom yrken som kräver tunga lyft, felaktig fotbelastning, eller idrottare och till exempel dansare. Det kan också uppkomma om man använder felaktiga sulor som ger en felaktig belastning. Problemen upptäcks vanligtvis på grund av smärta under hälen och många känner symptomen vid sina första steg på morgonen. Hälsporre kan oftast behandlas med rätt skoinlägg, hälkopp och/eller hälsporrestrumpa.

Artikeln innehåller reklamlänkar till SportsRehab och Fotbutiken

Vad är hälsporre

Under foten finns en bred och kraftig sena (hallux valgus) som spelar en viktig roll som stöd. Om du överanstränger denna sena när du går eller springer så kan du uppleva smärta vid senfästet under hälen. Ibland kan det även bildas en benutväxt på undersidan av hälen, vilken syns som en sporre på röntgenbilder och kallas därför hälsporre.

Ofta beror dessa besvär på överdriven användning av felaktiga skor som inte är anpassade för aktiviteten. Med tiden brukar besvären förbättras, även om det kan ta en längre tid. De flesta känner sig bättre efter ungefär ett år.

Symptomen på hälsporre är:

 • Smärta på hälens undre och inre del
 • Ökad smärta vid morgonstegen och startstegen
 • Ökad smärta vid belastning av foten
 • Ökad smärta vid längre belastning som kan ligga kvar efter belastning.
 • Varierande symtom från dag till dag, vissa dagar bättre och andra sämre

Bild på: varför får man hälsporre

Hjälp mot hälsporre

När du lider av hälsporre är det första steget att granska dina skor. Dina skor bör vara stabila, och sulan bör vara mjuk under hälen. Löparskor har ofta mycket bra dämpning i hälen och många modeller passar ofta bra för att lindra smärtan. Överväg att använda stötdämpande inlägg (se förslag nedan) eller specialstrumpor, som finns tillgängliga i skoaffärer, sportbutiker, apotek och online. Det är viktigt att avlasta foten om du börjar känna smärta under hälen. Skor med ”rullande steg” har många personer som drabbats av hälspprre positiva erfarenheter av.

Hälsporre manifesterar sig vanligtvis som smärta under eller på insidan av hälen när du går eller står. Smärtan tenderar att minska efter en tid, och det är viktigt att förstå att det är senfästet, och inte själva hälsporren, som orsakar smärtan. Det är inte ovanligt att återuppleva problem med hälsporre om du har drabbats tidigare.

Kombinationen av ett hälsporreinlägg i skon dagtid och Hälsporrestrumpa Natt under natten har ofta visat sig ge en effektiv lindring. Hälsporreinlägget avlastar foten under dagen, och nattstrumpan sträcker ut den smärtande senan under natten.

Du bör också mjuka upp dina fötter med varma fotbad.

Om dina besvär kvarstår efter du har köpt skoinlägg eller hälsporrestrumpa så bör du alltid kontakta en läkare. Det kan vara så att du behöver skoinlägg speciellt utformade för dina fötter. 

Skoinlägg mot hälsporre

Det finns många typer av olika inlägg för dina skor som är gjorda för att avlasta din häl. Det finns både inlägg som är individuellt anpassade för just din fot men det finns även inlägg som är mer generellt passande för olika storlekar.
Det är självklart en viss prisskillnad på att köpa inlägg som någon mätt ut och i vissa fall till och med handgjort och ett par massproducerade inlägg.

Skoinlägg hälsporreSkoinlägg hälsporre

Ett par mycket sköna skoinlägg som tar bort smärta vid hälsporre. Inläggen är tillverkade i hundra procent silikon och förebygger att du får ont i hälen när du står eller går.

 • Minskar smärta
 • Tar bort trycket vid hälarna
 • Passar alla sorters skor
 • Självhäftande undersida

Skoinläggens krater vid hälen gör att trycket på hälen minskar. Det gör i sin tur att smärtan från försvinner och du kan gå, stå eller promenera utan att det gör ont. Inläggen kan användas i alla typer av skor och har en självhäftande funktion vilket gör att skoinläggen inte glider runt i skorna.

Köp Skoinlägg hälsporre här

Hälsporreinlägg

ViscoSpot Hälsporreinlägg

ViscoSpot från tyska Bauerfeind är ett par viskoelastiska hälkuddar, som effektivt lindrar smärta vid kroniska besvär i fot och häl. Särskillt lämplig om du har besvär med:

 • Hälsporre 
 • Akillodyni – tendomyopati
 • Haglunds häl – delavlastning
 • Hälbesvär

Hälkudden består av tre mjukt dämpande zoner. Den innersta, vita är den mjukaste och ger en riktad tryckavlastning i området runt hälsporren. Den blå zonen är något fastare och ger hälen ytterligare avlastning tack vare den urgröpning som löper under fascia (bindvävshinnan).

Köp ViscoSpot hälsporreinlägg här

 

Strumpor mot hälsporre

Att använda rätt typ av strumpor kan vara en viktig del av att hantera hälsporre. Särskilt utformade strumpor med extra stöd och dämpning under hälen kan hjälpa till att lindra smärtan och minska belastningen på senfästet. Dessa strumpor bidrar till att skapa en mer komfortabel miljö för foten, vilket kan göra det enklare att gå och stå under hälsporrebesvären. Det är också viktigt att välja strumpor som passar bra och inte skaver, för att undvika irritation. Sammantaget kan strumpor vara en bekväm och förebyggande lösning i hanteringen av hälsporre.

HälsporreHälsporrestrumpa

Dessa speciella strumpor är utformade med sex olika kompressionszoner som effektivt stödjer foten och främjar ökad blodcirkulation för smärtlindring och snabbare läkning vid hälsporre. Genom att minska inflammationen i hälen och hindra ytterligare skada kan kompressionsstrumpan spela en avgörande roll.

Genom att bära hälsporrestrumpor kan du påskynda läkningsprocessen för hälen. Kompressionsstrumpor förbättrar blodcirkulationen i fötterna, vilket i sin tur främjar snabbare läkning. Dessutom ger dessa strumpor nödvändigt stöd åt dina hälområden och applicerar ett bekvämt tryck som lindrar smärta i hälen.

Köp hälsporrestrumpa här

Nattstrumpa hälsporreHälsporrestrumpa Natt

Användning av nattstrumpa är ett effektivt verktyg för att behandla smärta och besvär associerade med hälsporre.

Genom att bära nattstrumpan medan du sover, stabiliserar du din fot och minskar smärtan på ett skonsamt sätt. Detta skapar en konstant och gradvis sträckning av den smärtande senan under foten, vilket ofta resulterar i märkbar lättnad redan nästa morgon.

Genom att stretcha senan under foten med denna nattstrumpa blir du snart kvitt problem och smärta.

Nattstrumpan skickas styckvis. 

Köp hälsporrestrumpa Natt här

 

Om besvären kvarstår

Du bör undvika att löpa och ta långa promenader tills smärtan har avtagit. Däremot kan aktiviteter som inte belastar hälen, som cykling och simning, vara mer skonsamma och möjliga att utföra. Om besvären kvarstår trots vila från promenader eller löpning och användning av anpassade skor och inlägg, bör du kontakta din vårdcentral för vidare rådgivning.

När smärtan har minskat kan du gradvis återgå till kortare promenader och öka längden allteftersom besvären minskar.

Lämna en kommentar