Gummistövlar – stor guide

Gummistövlar hittar vi varje stuga ­– och nästan varje lägenhet för den delen också. De är vattentäta och ibland även fodrade och används för allt från jakt och vandring, via livsmedelsindustrin och mode till barnlek i regnigt väder.

I denna guide går vi igenom vad du bör tänka på när du ska köpa gummistövlar. Vilka material finns, hur ska de sitta, hur sköter man sina gummistövlar och hur länge håller de? Det svarar vi på i denna artikel.

Vad är gummistövlar egentligen?

Du vet det nog redan, men låt oss definiera vad artikeln handlar om. Gummistövlar är ett slags skyddsskor som vanligtvis är tillverkade av gummi eller gummiliknande konstmaterial och används för att hålla fötterna torra och skydda dem från vatten och lera.

Dessa stövlar är vattentäta och har en hög design för att täcka och skydda hela foten och vristen. Gummistövlar är särskilt användbara vid regnigt eller lerigt väder och är populära för utomhusaktiviteter som trädgårdsarbete, fiske eller promenader i blött terräng. De finns i olika stilar och färger för olika ändamål och smaker.

Detta ska vi kika närmare på nu!

Olika typer av gummistövlar

Det finns olika typer av gummistövlar som är anpassade för olika ändamål och aktiviteter. Här är några exempel:

 1. Traditionella gummistövlar: Dessa är de klassiska, höga gummistövlarna som täcker hela foten och vristen. De är idealiska för regnigt och lerigt väder. Allround.
 2. Arbetsgummistövlar: Utformade för att ge extra skydd och stöd för dem som arbetar i fuktiga eller leriga miljöer, som jordbrukare, jägare eller byggnadsarbetare.
 3. Vandringsgummistövlar: Skapta för att ge extra stöd vid vandring i blöta förhållanden i vildmarken.
 4. Kortare gummistövlar: Dessa är kortare än de traditionella och kan variera i höjd. De är bekväma och lättare att ta på och av, vilket gör dem lämpliga för olika aktiviteter som inte kräver lika hög grad av regnskydd.
 5. Fodrade gummistövlar: Dessa har en inbyggd isolering för att hålla fötterna varma i kallt väder. De är bra för vinterbruk och snöiga förhållanden.
 6. Modegummistövlar: Designade med mode i åtanke, dessa gummistövlar kombinerar funktion med stil och finns i olika färger och mönster. Snygga gummistövlar är alltid inne!
 7. Barn- och ungdomsgummistövlar: Mindre storlekar av gummistövlar som är anpassade för barn och ungdomar, ofta med roliga mönster och färger. Det finns även stövlar för de allra minsta barnen.

Material

Gummistövlar kan tillverkas av olika material för att möta olika behov och användningsområden. Här är några typer baserat på material:

 1. Naturgummistövlar: Traditionella gummistövlar tillverkas ofta av naturligt gummi från gummiträd. Dessa stövlar är kända för sin flexibilitet och hållbarhet.
 2. Syntetiskt gummi (PVC): Vissa gummistövlar tillverkas av syntetiska material, som PVC (polyvinylklorid) eller andra konstgjorda polymerer. Dessa stövlar kan vara mer prisvärda och har olika egenskaper beroende på det specifika materialet.
 3. Nitrilgummistövlar: Ett material som är lätt att göra rent och därför är det vanligt i livsmedelsbranschen och bland rengöringsföretag.
 4. PU-gummistövlar: Populär variant då den är cirka tre gånger så slitstark som PVC och gummi. Är bra på att stå emot fett, gödsel, syror och kemikalier.
 5. EVA (etylvinylacetat): Vissa lätta och bekväma gummistövlar kan tillverkas med EVA-skum, vilket ger stötdämpning och komfort.
 6. Termoplastiskt gummi (TPR): Vissa moderna gummistövlar kan tillverkas med termoplastiska material för att kombinera flexibilitet med lätthet och komfort.

Vissa gummistövlar är fodrade med neopren eller annat foder, vilket ger extra isolering och värme. Dessa är särskilt användbara under kalla förhållanden.

Hur ska gummistövlar sitta?

Gummistövlar bör sitta bekvämt och säkert för att ge optimalt skydd och komfort. När du provar eller bär gummistövlar, se till att:

 • Rätt storlek: Välj en storlek som passar dina fötter bekvämt. Tårna ska fritt kunna röra sig upp och ned. Stövlarna bör inte vara för tighta över foten eller vristen heller. Tänk på att du kanske vill använda dem med ett par raggsockor utan att sitta för tajt. Samtidigt få inte skorna vara för stora – prova att gå med dem i butiken och prova dem tillsammans med sockor.
 • Rätt passform över vaden: Gummistövlar bör sitta bekvämt runt vaden utan att vara för trånga. Det bör finnas tillräckligt med utrymme för att du ska kunna röra vaden och böja knäna utan obekväma tryckpunkter.
 • Hälförslutning: Många gummistövlar har en hälförslutning för att göra det lättare att ta av och på dem. Se till att denna mekanism fungerar ordentligt och ger en säker passform runt hälen.

Att hitta rätt passform är viktigt för att undvika skoskav, obehag och för att säkerställa att stövlarna ger det önskade skyddet mot vatten och väderförhållanden.

Hur stora ska gummistövlar för barn vara?

För barn är den enkla tumregeln att köpa gummistövlar som är ca 1,5 – 2 cm större än storleken på skorna. Vanligtvis vill du klä på barnet sockor när det använder stövlarna så se till att det inte blir för trångt.

Skötselråd

För att förlänga livslängden och bibehålla prestandan hos dina gummistövlar är det viktigt att sköta om dem på rätt sätt. Här är några tips:

 • Rengöring: Efter varje användning, rengör gummistövlarna från lera, smuts och andra föroreningar. Tvätta dem i ljummet vatten och använd en mjuk borste eller en fuktig trasa för att avlägsna smuts. Använd galltvål eller tvål som innehåller glycerin.
 • Använd en rubber conditioner: När stövlarna är nya har de ett skyddsskikt som med tiden försvinner. Köp en rubber conditioner och applicera emellanåt för att återställa det skyddslagret.
 • Undvik överdriven värme: Exponera inte gummistövlarna för överdriven värme eller direkt solljus under långa perioder, eftersom detta kan påverka gummit och minska dess livslängd och orsaka sprickor. Använd inte torkskåp och torka inte stövlarna bredvid varma element.
 • Förvara dem rätt: Förvara gummistövlarna på en sval och torr plats när de inte används. Undvik att lämna dem i direkt solljus eller i en fuktig miljö, vilket kan påverka både materialet och eventuell fodring.

Vad smörjer man in stövlarna med?

För att bevara och vårda gummistövlarna kan du använda ett gummi- eller stövelfett (rubber conditioner) speciellt utformat för att skydda och ge näring åt gummit. Dessa produkter hjälper till att förhindra uttorkning och sprickbildning samt ger stövlarna en fräsch och skyddande yta.

Hur får man bort dålig lukt i gummistövlar?

För gummistövlar gäller samma sak som för dålig lukt i skor i allmänhet men de kan vara extra benägna att lukta då de inte släpper ut någon fukt. Stövlar är som tur är lite mindre känsliga än vanliga skor.

Ett husmorstips är att fylla dem med vatten och såpa och låta dem stå en stund. Därefter skurar du dem med en borste (en ny liten toaborste går bra till exempel, eller en diskborste). Detta förutsätter att stövlarna inte är fodrade för då bör du undvika detta knep.

Är gummistövlarna inte lämpade för det kan du istället använda en an bakteriedödande antipersperant.

För att förebygga dålig lukt bör du använda rena strumpor och sockor, tvätta fötterna regelbundet och byta strumpor/sockor så snart de blivit fuktiga. Om möjligt använd inte stövlarna under lång tid i sträck eftersom det lätt blir fuktigt om fötterna.

Om möjligt, använd gärna en innersula. Den är lätt att ta ur och torka separat vilket gör att du avlägsnar en stor del av fukten och lukten direkt.

Hur länge ska gummistövlar hålla?

Hållbarheten för gummistövlar beror på flera faktorer, inklusive kvalitet, användning och underhåll.

Gummistövlar av hög kvalitet, tillverkade av robusta material som naturligt gummi eller slitstarka syntetiska ämnen, har potential att hålla i flera år.

Frekvent användning i krävande miljöer kan dock snabba upp slitageprocessen. För att förlänga livslängden är det viktigt att regelbundet rengöra stövlarna från smuts, undvika överdriven värme och förvara dem på ett lämpligt sätt.

Genom att ta hand om dina gummistövlar kan du maximera deras prestanda och bibehålla deras skyddande egenskaper under en lång tid.

Slutligen: Satsa gärna på ett märke av hög kvalitet för att garantera lång livslängd. Några av de som vi tycker är bäst är Kavat, Reima och Tretorn. Här hittar du dessa till ett bra pris.