Illaluktande skor? Så blir du fri doftande fotsvett!

Illaluktande skor beror först och främst på fotsvett eller så kallad tåbira och är något helt naturligt. Svettet hjälper oss bl.a. att reglera kroppstemperaturen. Så det går inte att helt sluta svettas men däremot kan man med olika metoder svettas mindre och undvika att ens fotsvett luktar. Några av dessa metoder är att tvätta fötterna noggrant, byta strumpor ofta och olika kurer för att döda bakterier som är associerade med svettlukt.

Artikeln innehåller reklamlänkar

Varför svettas vi om fötterna?

Vi svettas om fötterna är av samma anledning som vi svettas på resten av kroppen – för att reglera värme och återfukta huden.

Även om det ibland kan vara oönskat med svett så går det inte att undvika att svettas helt och hållet. Men det är oftast inte svetten i sig som man oroar sig över utan det är framförallt den dåliga lukten som associeras med svett man ogillar. Just doften av fotsvett kan ofta vara tydlig då vi använder samma skor oftare än vi använder samma tröja eller underkläder. Därför kan bakteriekolonin och den dåliga lukten vara starkare i skorna än övriga kläder.

Därför luktar ditt fotsvett

Svettlukten från dina skor och fötter kommer från bakterier som lever i skor och på fötterna. Dess bakterier är inte farliga eller skadlig utan även dessa en normal del av hur kroppen fungerar. Svett i sig själv har oftast ingen lukt utan det är dessa bakterier som bryter ner svettmolekylerna och detta gör att svetten luktar just svett.

Bli av med fotsvett

Här listar vi några knep som faktiskt fungerar mot lukten av fotsvett i skorna.

Bakteriedödande och antipersperant

Antiperspiranter minskar svettutsöndringen och kan hjälpa dig att svettas mindre och därmed finns det mindre svettmolekyler för bakterierna att förvandla till illaluktande svett-syror. Bakteriedödande sprayer tar bort dålig lukt från skor och fötter igenom att döda bakterierna och samtidigt tillföra en fräsch doft.

Scholl - spray mot fotsvettScholl Fresh Step

 • Spray mot fotsvett
 • Vara hela dagen
 • Snabb och effektiv

Köp Scholl Fresh Step här

Gehwol deodorant mot fotsvamp

Deodorantkräm

 • Motverkar illaluktande fötter
 • Dermatologiskt testad
 • Jojobaolja & Aloe Vera

Köp Gehwol Deodorantkräm här

 

Skosulor och skoinlägg mot fotsvett

Ett annat sätt att hålla dina skor fräsch och fri från starka dofter är med ett par sulor eller skoinlägg som suger upp doften.

Sulor/skoinlägg med ett lager aktivt kol tar bort illaluktande och starka lukter. Lukterna fastnar i de små porerna i kolet och stannar där utan att fortsätta lukta. Inläggen funkar lika bra i alla skor.

Skosulor mot fotsvett

Sulor mot fotsvett

 • Med aktivt kol
 • Tar bort fotsvett
 • Effektiv mot lukt

Köp Skosulor mot fotsvett här

Skoinlägg mot fotsvett och illaluktande fötter

Skoinlägg mot fotsvett

 • Bambukol och silkesduk
 • Anti-odör
 • Passar alla fotstorlekar

Köp Skoinlägg mot fotsvett här

 

Doftpåsar

Dessa små doftpåsar lägger du i dina skor när dom inte används. Du kan också lägga dom i din träningsväska.
Påsarna innehåller en blandning av naturliga salter, doft-absorberande kol från bambu samt doftsatta mineraler. Detta gör att påsarna absorberar lukter men även avger en mild och trevlig doft.

Doftpåsar mot illaluktande skorSmellWell Zebra

 • Lägg i skon över natten
 • Absorberar fukt och odör
 • Aktivt kol av bambu

Köp SmellWell Zebra här

Doftpåsar mot illaluktande skorSmellWell Hawaii

 • Lägg i skon över natten
 • Absorberar fukt och odör
 • Aktivt kol av bambu

Köp SmellWell Hawaii här

 

Tvätta tygskor i tvättmaskinen!

Skor gjord på tyg kan du tvätta i vanlig tvättmaskin utan problem. Se bara till att tvätta dom på kalltvätta så inte tyget krymper! Det går nästan alltid bra att tvätta ”gympaskor”, det vill säga löparskor och skor för idrott. Är du osäker kolla instruktioner i flärpen!

OBS! Detta råd gäller absolut inte mockaskor (som är en sorts läder), som inte får komma i närheten av vatten. Läs i stället vår artikel om att rengöra mockaskor.

För att skydda ”gympaskorna” mot den våldsamma tvättmaskinen kan du lägg dom i ett gammalt kuddfodral du inte är så rädd om, eller så kan du tvätta dom tillsammans med några gamla handdukar.

Efter skorna är tvättade ställer du dom i solen eller där det drar luft,. Pula gärna in tidningspapper i skorna så att de håller passformen när de torkar, och för att snabbare absorbera fukten. Lämna inte det fuktiga tidningspappret kvar för länge bara!

Lägg inte skorna i frysen!

Ett vanlig myt man hör hela tiden är att lägga skorna i frysen- Tanken är att döda bakterierna som lever i skona och därmed ta bort dålig lukt i skor. Men tyvärr fungerar det inte eftersom bakterierna inte dör av att frysas, utan bara hamnar i dvala och så fort dom tinas upp återgår dom till sin vanliga illaluktande aktivitet.

Spara utrymmet i frysen till något trevligare. Förslagsvis glass! 🙂

Byt strumpor ofta

Byt strumpor minst en gång per dag, gärna oftare ändå när det är extra varmt ute och fötterna svettas mer. Ta gärna ut fötterna ur skorna någon minut för att låta fötterna andas om dom du känner att fötterna börjar bli fuktig. Det också hjälpa att använda sig av strumpor gjorda i material som låter dina fötter andas och inte stänger in luften i skorna.

Bambustrumpor

Strumpor gjord på bambu tillåter dina fötter att andas. Bambustrumpor är också naturligt antibakteriella!

Lämna en kommentar