Första skorna – skor för barn som börjar gå

Välj de första skorna med omsorg

När ditt barn börjar gå är det också dags för de första skorna. Se till att barnets första steg med skor blir så behagliga och säkra som möjligt. Det kan vara nog så vingligt i början!

Leta efter ett par platta skor med slät, mjuk och flexibel sula som är rörlig och som inte hakar i underlaget så lätt. Skorna bör vara lätta, bekväma och med god andningsförmåga. Små barn tenderar att svettas mycket så det blir lätt fuktigt i de små dojorna.

Välj med fördel en barnsko med ett lite högre skaft för att ge barnet extra stabilitet i början.

I denna artikel ger vi dig tips om vad som passar som de första skorna, hur passformen ska vara och andra saker att tänka på.

Börja inte med skor för tidigt

Först är det på sin plats att ge er föräldrar en liten uppmaning: Var inte för ivriga med att köpa skor för tidigt. Vänta tills barnet ställer sig upp och tar sina första steg!

Det kan nämligen hända att barnet annars väntar med att börja gå eftersom det kan uppleva det som mer otryggt att röra på sig med skorna på.

Dessutom är det naturligt för barn att gå utan skor. Om barnet alltid har skor på sig kan det hindra utvecklingen av vissa muskler.

Barnet bör alltså lära sig att gå barfota och därefter kan ni gradvis börja vänja barnets fötter vid skor.

Vad är bra lära-gå-skor?

När barnet väl kan stå och i viss bemärkelse gå är det dags att ge sig ut på jakt efter ett par lämpliga första skor, även kallat lära-gå-skor. Barnet kommer att förfina sin teknik för varje dag och detta blir ett utmärkt tillfälle att lära sig gå med skor på också.

Bra skor ger barnet det stöd som behövs men samtidigt inte för mycket. Foten utvecklas fortfarande och vi vill inte att skorna ska vara i vägen.

Här är en sammanfattning:

 • Platta skor (ingen klack)
 • Sulan ska vara slät, mjuk och flexibel. Barnet ska kunna känna golvet genom sulan.
 • Lätt vikt
 • God andningsförmåga för att undvika kalla fötter och fotsvamp. Naturliga material som skinn och mocka är bra.
 • Ett lite högre skaft är ett plus. Fast hälkappa ger stöd.
 • Passform: ”lagom” – inte för hårt, inte för löst. Finns utrymme mellan plös och vrist när skon är oknäppt är det bra.
 • Flexibel knäppning för att kunna justera passformen är praktiskt.
 • Bredd: Skon ska inte ge efter för mycket när du klämmer på den i sidan. Då är den nog för bred.
 • Växtmån: 1-1,5 cm är lämpligt

Ta helst med barnet till butiken för att prova så att skorna passar! Alternativt köp online i en butik med bra support och returpolicy. Vi kan tipsa om Beredd som också har ett stort utbud av barnskor.

Vilken storlek ska de första skorna ha?

Lämplig storlek följer givetvis av hur stora fötter ditt barn har när det börjar gå. Ett av de vanligaste misstagen är att köpa för stora skor i början. Räkna med en växtmån om 1-1,5 cm, men inte mer. Skon ska kännas stabil och den får inte glappa.

Har barnet breda fötter är det vanligt som förälder att välja en för stor sko. Skon ska sitta stadigt på bredden utan en massa luft. Ett sätt att undersöka längden är att ta ut innersulan om det finns en sådan och jämföra mot barnets fot.

Ett lifehack här är att välja en sko som har flexibel snörning så att ni kan använda den för att finjustera passformen.

De tre vanligaste misstagen

Här är tre saker som du ska vara extra uppmärksam på när du köper de första skorna till ditt barn:.

 1. Dålig passform: Lägg tid på att prova skorna. Låt barnet springa runt i butiken och jämför olika skor.
 2. Usla material: Satsa på kvalitet. Naturliga material är bra.
 3. Dålig andningsförmåga: Barn rör på sig och blir svettiga. Med god andningsförmåga minskar risken för kalla fötter och fotsvamp.

Använda samma första skor till ett syskon?

Ja det går bra. Generellt ska man undvika att låta barn ärva skor eftersom alla har en egen gångstil. Men med de första skorna går det bra med begagnade skor. De hinner nämligen inte bli så ingångna under den korta tid som de används.

Första skorna för olika årstider

Samma skor passar inte under hela året. Här är några tips kring vilken typ av skor som passar beroende på säsong:

Höst och vinter

Barnet behöver ett par riktiga kängor. Går det att ta ur innerkon och ställa på tork kan det vara en fördel. En vattenavvisande sko, exempelvis i Gore-Tex, är ett alternativ. Välj strumpor av naturmaterial, exempelvis ull. Dubbla strumpor är bättre än en tjock strumpa om det är riktigt kallt ute.

Gummistövlar är egentligen bara till för att användas då det är riktigt blött och barnet ska ut i vattenpölar. Men de är inte så bra att springa omkring i för de brukar sitta för löst. De första skorna bör sitta åt bättre än vad gummistövlar gör.

Vår och sommar

Välj gärna en skinnsko – en jympasko, streetsko eller sneakers. Syntetmaterial bör undvikas, men för sandaler går det bra. Väljer ni sandaler så se till att de har bekväm och stödjande läst och hälkappa.

Lämna en kommentar