För stora skor – vad göra?

Om du köper skor online är det svårt att veta om skorna kommer vara för stora innan du fått hem dem. Men det kan också hända att man inte märker att skon är för stor innan man börjat använda dom på riktigt även om man köpt skon i butik. Vad gör man då?

Förutom att byta skorna mot en mindre storlek (vilket ofta är det bästa valet) har vi nedan samlat några tips hur du kan ”fixa till” för stora skor.

Artikeln innehåller reklamlänkar

Tecken på att skorna är för stora

Skor kan vara stora på olika sätt. Fötter som har samma längd har inte samma bredd. Vi är unika i vår form och så även i vår fot-form. En sko som har rätt längd kanske inte har rätt vidd och tvärtom. Det är inte heller ovanligt att ena foten är något större än den andra.

  • Det glappar i hälen – Du snör på ordentligt men trots detta åker din häl upp och ner på ett sätt som är riktigt jobbigt. Förutom skavsår på hälen får du ingen stöd av skon. Du kunde lika gärna gå omkring i träskor eller tofflor!
  • Det veckar sig – Skon veckar sig på mitten eller kanske precis vid fotdynan på ett sätt som gör att den ser konstig ut. Med tiden kan vecket också leda till att det känns obehagligt att gå i skon.
  • Fötterna halkar omkring – När du får känslan av att dina fötter halkar omkring i skorna är de för stora. Det behöver inte betyda att hälen åker upp och ner. Det kan vara så att dina fötter åker i sidled för att det finns för mycket plats i själva skon.

Få för stora skor att passa

Det går att få för stora skor att passa bra. Särskilt om det bara rör sig om en halv, eller en, storleks skillnad kan man med olika inlägg för glappande skor fixa till problemet.

  1. Lägga i en sula eller skoinlägg – Det här är ett smart och enkelt tips. Du kan komma upp i en fjärdedels till en halv storlek på detta vis. Dessutom kan du passa på att skaffa skräddarsydda iläggssulor som ger dig ett bättre stöd. Den som har problem med ryggont och ont i knän bör verkligen se på denna möjlighet. Här kan du läsa mer om att välja ett bra inlägg.
  2. Lägga till plöskudde – Du kan också köpa en plöskudde som du enkelt fäster fäster på insidan av skons plös. Det här ger en mjuk och fin känsla och får skon att sitta bättre.
  3. Lägga till hälfoder eller hälgrepp i hälen – Det går också att beställa självhäftande hälfoder som du sätter in i skons hälparti. Kallas även hälkappa. Ett hälgrepp tar hand om problem med glappande skor. Det här är också en åtgärd som kan öka komforten i skon. Här hittar du många varianter som pasar till dina skor.
  4. Hälkopp – En hälkopp, hälkudde, hälsula, hälskydd eller ett hälinlägg (kärt barn har många namn) förebygger dels hälsporre, men kan också användas för att fylla ut för stora skor. Eller helt enkelt ”göra dig längre”. Det finns många olika varianter, bland annat på apoteket. Du kan se här för mer inspiration.

hälgrepp är ett inlägg för glappande skor

10 par hälgrepp

Hälgrepp i bomull som fyller ut för stora skor och hindrar din häl att glida och skava. Kan användas för alla sorters skor. 10 st självhäftande par:

Köp hälgreppen här

transparant hälfoder gör skor mindre

Hälfoder Gel

Transparanta hälfoder/hälgrepp i gel, som är återanvändbara. 4 par som även fyller upp något under hälen. För alla sorters skor. Tvättbara

Köp hälfodret här

 

Ett vanligt råd är att köpa lite större och sedan lägga till ovan nämnda skoinlägg för att få en god passform. Det är mycket lättare att få ordning på saker och ting om skorna är något för stora än tvärtom. Om det inte är klätterskor du köper, för då ska dom sitta väldigt tajt.

Skor köpta online – kontakta butiken!

Det blir allt vanligare att köpa skor online och en vanlig rädsla är att det kommer att bli för stort. Du vet vilken skostorlek du har men kanske ändå väljer att köpa lite större då en sko beskrivs som liten i sin storlek eller som snäv i formen.

Nästan alla online skobutiker har smidiga villkor för returer. De är beredda på att kunderna ibland upptäcker att storleken inte passar och vill byta. Därför ska du kontakta butiken du köpt skorna i så fort du känner att det inte blev rätt!

Lämna en kommentar