Broddar – allt du behöver veta (guide)

Med broddar på fötterna tar du dig fram säkert oavsett om det är snö eller is ute. I denna guide går vi igenom några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp när man ska köpa halkskydd till sina skor.

Köpa broddar eller ej – vem behöver halkskydd?

Först och främst – är broddar för alla eller är det bara något för pensionärer?

Det beror mycket på din situation. Alla kan ha nytta av att få bättre grepp när det är halt ute, men för många blir det en avvägning mellan säkerhet och bekvämlighet.

Broddar är särskilt användbara för äldre personer eller personer med nedsatt balans för att minska risken för fallolyckor under vinterförhållanden. Att halka är förenat med ren livsfara och risken att halka ökar med åldern. Konsekvenserna tenderar också att bli värre.

Är du ung eller medelålders och mest rör dig inne i stan eller kör mycket bil så kan det vara bättre att satsa på en rejäl vinterkänga med riktigt bra grepp på snö och is.

Annat är det om du ska motionera – antingen raska promenader eller löpträna. Då rekommenderar vi broddar som är avsedda för ändamålet, oavsett ålder.

Det finns även broddar för skor för småbarn – gör leken för aktiva barn i isiga miljöer lite roligare och säkrare.

Hur fungerar broddar?

Broddar är små metallspikar eller piggplattor som fästs under skor för att öka greppet och förhindra halka på is och snö. Dessa används under vintermånaderna när det finns risk för isbildning på trottoarer, gångvägar och vägar.

Broddarna fungerar genom att penetrera isen eller snön och gripa tag i underlaget. De ger extra kontakt med marken och ökar därmed friktionen mellan skon och ytan, vilket minskar risken för att halka. Broddar finns i olika former och storlekar. De kan antingen vara permanent monterade på skon eller fästa med band för tillfällig användning.

Vilka broddar är bäst?

Vilka broddar som är bäst beror dels på hur du ska använda dem, dels så finns det skillnader i kvalitet mellan olika tillverkare. Yaktrax, Nordic Grip och Springyard är omtyckta varumärken och samtliga håller hög kvalitet.

Här är några populära typer av broddar, var och en med sina speciella egenskaper:

  • Broddar på gummisula: Den vanligaste typen. Består oftast av metalldubbar på en gummisula som fästs under skon med hjälp av kardborreband. Ger ett utmärkt grepp. Populär modell: Nordic Grip Walking
  • Keramiskt halkskydd (hybridskydd): Har en keramisk sula som påminner om sandpapper istället för dobbar av metall. Ger halkskydd på is men kan även användas kortare tid inomhus, exempelvis inne på affären. Populär modell: Springyard SandyGrip
  • Hälbroddar (hälskydd): Lättare att ta på än broddar som löper under hela sulan. Då många halkolyckor sker när man sätter ner foten ger ett hälskydd ändå bättre skydd än inget halkskydd alls. Populär modell: Springyard HeelGrip.
  • Broddar för framfoten: Tenderar du att sätta ner framfoten först kan broddar för tåpartiet vara ett alternativ. Populär modell: Springyard Front Grip.
  • Snökedja: För dig som rör dig mycket på snöiga landsvägar och i vildmarken. Utmärkt grepp på snö och is och kan även träs på större skor och kängor. Populär modell: Yaktrax Pro
  • Löparskor med inbyggda dubbar: Det finns också specialgjorda dubbade löparskor för dig som inte vill tumma på träningen under hala vinterförhållanden. Populära modeller: VJ Sarva Ace och Icebug Arcus BUGrip GTX. Här finns en bra jämförelse.

Vilket material består dubbarna av?

Ofta är det härdat stål eller tungstenskarbid i dubbarna. Dessa material är hårda, slitstarka och passar för varierat underlag. Modeller som använder kedja eller spiral brukar bestå av stål i kombination med gummi.

Hur ska halkskyddet sitta på skorna?

Broddar ska sitta åt på skon. Om de glappar eller tillåts glida omkring blir greppet avsevärt sämre. Är dessutom skorna lite för stora är det bäddat för katastrof.

Därför bör du se till att passformen är god och att broddarna är jämnt fördelade över skons sula.

Med kvalitetsbroddar i rätt storlek är detta sällan ett problem, men olika skor och kängor skiljer sig åt så det kan ändå vara bra att kontrollera passformen. Prova dig fram!

Samtidigt måste det vara lätt att ta av och på broddarna. Annars finns stor risk att du tröttnar och lämnar dem hemma.

Kan man köra bil med broddar?

Nej. Vår starka rekommendation är att inte köra bil med broddar. De är gjorda för att få bra grepp på snö och is men kan vara i vägen när du kör bil. Det kan vara direkt farligt. Dessutom riskerar du slitage eller skada på bilmatta och pedaler.

Kan man springa med broddar?

Absolut! Ägnar du dig åt löparsport eller jogging vet du hur frustrerande det kan vara när vintern kommer. Med rätt val av broddar kan du fortsätta träna även när det är is och snö ute.

Löparbroddar är utformade på ett sätt så att du får maximalt med skydd utan att halkskyddet är i vägen när du springer. Nordic Grip Running är ett populärt val.

Kan man gå inomhus med halkskydd?

I allmänhet nej. Gör du det riskerar du inte bara att förstöra dubbarna och repa golvet. Du löper ironiskt nog också risk att halka. Ska du gå längre än en kortare sträcka på barmark rekommenderar vi att du tar av broddarna även där.

Det finns dock dubbfria broddar som består av ett keramiskt sandpapper. Dessa kan du använda under kortare perioder exempelvis när du går i varuhus eller i trappuppgången.

Behövs CE-märkning?

Bäst är att köpa broddar som har CE-märkning. Det innebär att halkskyddet lever upp till vissa krav på friktion och att det sitter som det ska på skon. En extra säkerhet.

Var kan man köpa broddar?

Broddar finns att köpa i apotek, skobutiker och friluftsbutiker, både i fysiska butiker och online. Vår favorit är Beredd som har ruggigt snabba leveranser. Här hittar du broddar hos Beredd.